Chleb bez drożdży. Przepis na żytni, pszenny i gryczany chleb bez drożdży

Chleb bez drożdży można upiec i co więcej będzie on bardzo smaczny i zdrowy. Śmiało bowiem można zrezygnować z użycia drożdży. Czym je zastąpić? Podpowiadamy

Jak upiec chleb bez drożdży, czyli o tym, co może pełnić rolę spulchniacza

Większość z nas jest przekonana, że aby upiec chleb musi posłużyć się drożdżami lub zakwasem chlebowym. Jak się jednak okazuje, nie jest to do końca prawdą. Można bowiem uzyskać smaczne, chrupiące pieczywo bez zastosowania obu tych składników. Za wyrastanie ciasta odpowiadać będzie w takim przypadku np. soda oczyszczona, która często stosowana jest jako spulchniacz w przypadku słodkich wypieków. 

Do przygotowania chleba pszennego, bez dodatku drożdży czy zakwasu, potrzebne będzie:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 450 g maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego (zamiennie), 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • szczypta soli,
  • 2-3 łyżki oleju.
  • tłuszcz do natłuszczenia formy do pieczenia (może to być olej, masło lub margaryna) i bułka tarta do jej obsypania

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i wyrobić z nich ciasto. Można zrobić to ręcznie lub użyć robota kuchennego. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy i wstawiamy na godzinę do pieca nagrzanego na 200 stopni. 

Chleb żytni bez drożdży, czyli pieczywo na zakwasie

Chleb żytni bez drożdży możemy upiec z użyciem zakwasu chlebowego. Mieszaninę taką możemy pozyskać od osoby, która już piecze swojski chleb, możemy kupić w sklepie lub samemu nastawić, ale procedura taka trwa około 4-5 dni. 

Kiedy mamy już gotowy zakwas, możemy przystąpić do pieczenia chleba. Na jeden chleb średniej wielkości potrzebować będziemy 150-180 gramów zakwasu żytniego. Do niego należy dodać 300 g mąki żytniej i 300 ml wody, dokładnie wymieszać i pozostawić na noc do wyrośnięcia (10-12 godzin). Rano do zaczynu dodajemy 100 gram mąki żytniej i 100 ml wody i ponownie wyrabiamy ciasto, które następnie przekładamy do formy. Do ciasta można opcjonalnie dodać ziarna np. słonecznik czy pestki dyni. W formie pozostawiamy ciasto na kolejne dwie godziny by wyrosło. Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 50 minut. 

Chleb z mąki gryczanej bez drożdży, czyli najlepszy wybór dla osób na diecie bezglutenowej

Zwolennicy pieczywa bezglutenowego z chęcią sięgną po przepis na chleb z mąki gryczanej bez drożdży. Aby go przygotować potrzebne jest: 

  • 2 szklanki mąki gryczanej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 400 ml wody,
  • garść rodzynek,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy, aż powstanie gładka, jednolita masa. Możemy użyć do tego robota kuchennego wyposażonego w hak do zagniatania ciasta. Gotowe ciasto przenosimy do keksówki. Jeśli pieczemy w metalowej foremce, należy ją wysmarować tłuszczem i posypać bułką bezglutenową. W przypadku foremki silikonowej nie ma takiej konieczności. Wyrobiony chleb pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piecu przez około 45-50 minut. Inną bezglutenową wersją chleba jest chleb z kaszy gryczanej. 

Bezglutenowy chleb bez drożdży i zakwasu – przepis

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej (białej),
  • letnia woda,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka oleju,
  • ulubione nasiona

Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalewamy letnią wodą i pozostawiamy w misce na 48 godzin pod przykryciem z bawełnianej ściereczki. Po tym czasie należy odlać pozostałą wodę do szklanki, a kaszę zblenduj. Teraz pora na dodanie słonecznika, dyni, czarnuszki lub innych ulubionych ziaren i przypraw, w tym soli. Potrzebne będzie również dodanie odrobiny oleju. Tak przygotowaną masę chlebową przełóż do blaszki wyłożonej papierem i natłuszczonej. Chleb należy wstawić do zimnego piekarnika, pozostawić tam na ok 10 godzin aż wyrośnie, a następnie piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni C. 

Chleb bez drożdży: przepis dla początkujących

Chleb bez drożdży jest równie smaczny, co ten pieczony przy ich użyciu. Tak naprawdę w składzie zmienia się tylko substancja spulchniająca. W przypadku, kiedy nie mamy dostępu do drożdży wtedy śmiało możemy posiłkować się sodą oczyszczoną. Przepis taki można dowolnie modyfikować. W ten sposób pozyskamy zarówno pieczywo pszenne, żytnie, orkiszowe itd. Poniżej podajemy recepturę na delikatny chleb pszenno - orkiszowy na jogurcie.

Składniki:

  • 400 g mąki (200 g mąki orkiszowej + 200 g mąki pszennej),
  • 400 ml jogurtu naturalnego (może być jogurt grecki),
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie: Składniki należy połączyć ze sobą i wyrobić ciasto. Można zrobić to z użyciem robota kuchennego. Gotową, napowietrzoną mieszaninę przekładamy do foremki, najlepiej silikonowej. Możemy posypać wierzch makiem, sezamem lub innym, ulubionym ziarnem. Tak przygotowany chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. 

Zobacz wideo Możecie wypróbować też ten przepis