Kurki, czyli sezonowy comfort food. Jak przygotować kurki?

Kurki to bardzo aromatyczne grzyby o pięknym, złocistym kolorze. Stały się symbolem jedzenia sezonowego - można wyczarować z nich wiele przepisów cieszących nasze kubki smakowe. Sprawdź, nasze propozycje!

Jak przygotować kurki? Popularne dania

Jest wiele sposobów na to, jak smacznie przygotować kurki. Najprostszy to bez wątpienia jajecznica z kurkami i wszelkiego rodzaju makarony. W polskiej kuchni popularne jest łączenie kurek z polędwicą i kremowa zupa kurkowa. Kurki to również doskonały dodatek do sałatek i nadzienie pierogów czy naleśników. Możesz przygotować także tartę z kurkami i porem lub zapiekankę ziemniaczaną z kurkami. Poniżej znajdziesz nasze ulubione przepisy.

Zobacz też: Kluski kładzione z sosem kurkowym

Jak wyczyścić kurki? Sprawdź, jak zrobić to w najprostszy sposób

Jak wyczyścić kurki? To proste! Przygotuj dużą miskę, świeżo przegotowaną wodę, łyżkę, cedzak i sól. Kurki włóż do miski z wodą, posyp solą i energicznie mieszaj łyżką tak, by z grzybów wydobyły się resztki piasku czy innych nieczystości. Wyławiaj kurki cedzakiem, żeby się nie poparzyć. Jeśli chcesz mieć pewność, że wszystko się wypłukało powtórz czynność jeszcze raz w świeżej wodzie. Dlaczego woda musi być wrząca? Żeby kurki obkurczyły się i nie nasiąknęły wodą.

Zobacz też: Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa?

Jak umyć kurki? Sprawdzone sposoby

To, jak umyć kurki, aby były dobrze przygotowane, nie jest czynnością skomplikowaną. Najlepszy sposób podaliśmy powyżej. Czyszczenie kurek nożykiem na sucho to bardzo czasochłonny proces i z pewnością nożem nie wyczyścimy grzybów z piasku. Jeśli z kolei będziemy je długo płukać w zimnej czy letniej wodzie, grzyby nasiąkną, w wyniku czego zmienią konsystencję i stracą smak. Wrzątek i sól to zdecydowanie najlepszy sposób.

Zobacz wideo Zobacz, jak oczyścić kurki!

Kurki w śmietanie – klasyczny przepis

Kurki w śmietanie to klasyczne, proste i pyszne, sezonowe danie. Jak je wykonać? Oto przepis:

Składniki:

  • 300 g świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • spora garść koperku
  • 2 łyżki masła (co najmniej 80 proc. tłuszczu)
  • 150 ml śmietany 22 proc.
  • sól i pieprz

Akcesoria:

  • patelnia
  • łyżka drewniana do mieszania
  • deska do krojenia
  • nóż
  1. Kurki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Posiekaj grzyby na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokrój w małą kostkę.
  4. Rozgrzej patelnię, ale nie za mocno (tak by masło się nie spaliło), podsmaż cebulę aż będzie szklista i dołóż posiekane kurki.
  5. Kiedy tylko grzyby puszczą soki, dodaj powoli śmietanę i wymieszaj.
  6. Duś kurki w śmietanie do miękkości.
  7. Posól i popieprz do smaku.
  8. Podawaj kurki hojnie posypane koperkiem.

Kurki – przepisy dla początkującego kucharza

Przepisy na dania z kurkami to niekończące się wariacje na temat grzybów. Najprostsze to te na bazie makaronu. Proponujemy przepis na kurki z kozim serem:

Pappardelle z kurkami i kozim serem

Składniki:

  • 30 dkg kurek
  • szklanka śmietany 22 proc.
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g sera koziego twardego
  • białe, wytrawne wino – 1/3 szklanki
  • masło
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • ewentualnie: suszone pomidory

Akcesoria:

  • duża patelnia
  • łopatka drewniana do mieszania
  • garnek
  1. Kurki dokładnie oczyść, umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Posiekaj grzyby na mniejsze kawałki.
  3. Zagotuj wodę na makaron i ugotuj makaron zgodnie z przepisem na torebce.
  4. Rozgrzej patelnię, na maśle podsmażaj cebulę i kurki do momentu zeszklenia cebuli.
  5. Wlej na patelnię białe wino i poczekaj aż prawie całe odparuje.
  6. Dodawaj powoli śmietanę, całość duś na małym ogniu aż grzyby będą miękkie.
  7. Zetrzyj na tarce kozi ser.
  8. Do patelni dodaj ugotowany makaron, wszystko dobrze wymieszaj i przełóż na talerze.
  9. Dopraw do smaku pieprzem i solą, posyp wcześniej startym kozim serem.
  10. Jeśli lubisz suszone pomidory, możesz również na koniec dodać kilka kawałków do makaronu, aby wzbogacić smak i nadać dodatkowego koloru.

Zobacz też: Grzyby opanowały las - czas na przepisy z grzybami według Hapsa!

Więcej o: