Jest wiele sposobów na to, jak smacznie przygotować kurki. Najprostszy to bez wątpienia jajecznica z kurkami i wszelkiego rodzaju makarony. W polskiej kuchni popularne jest łączenie kurek z polędwicą i kremowa zupa kurkowa. Kurki to również doskonały dodatek do sałatek i nadzienie pierogów czy naleśników. Możesz przygotować także tartę z kurkami i porem lub zapiekankę ziemniaczaną z kurkami. Poniżej znajdziesz nasze ulubione przepisy.
Zobacz też: Kluski kładzione z sosem kurkowym
Jak wyczyścić kurki? To proste! Przygotuj dużą miskę, świeżo przegotowaną wodę, łyżkę, cedzak i sól. Kurki włóż do miski z wodą, posyp solą i energicznie mieszaj łyżką tak, by z grzybów wydobyły się resztki piasku czy innych nieczystości. Wyławiaj kurki cedzakiem, żeby się nie poparzyć. Jeśli chcesz mieć pewność, że wszystko się wypłukało powtórz czynność jeszcze raz w świeżej wodzie. Dlaczego woda musi być wrząca? Żeby kurki obkurczyły się i nie nasiąknęły wodą.
Zobacz też: Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa?
To, jak umyć kurki, aby były dobrze przygotowane, nie jest czynnością skomplikowaną. Najlepszy sposób podaliśmy powyżej. Czyszczenie kurek nożykiem na sucho to bardzo czasochłonny proces i z pewnością nożem nie wyczyścimy grzybów z piasku. Jeśli z kolei będziemy je długo płukać w zimnej czy letniej wodzie, grzyby nasiąkną, w wyniku czego zmienią konsystencję i stracą smak. Wrzątek i sól to zdecydowanie najlepszy sposób.
Kurki w śmietanie to klasyczne, proste i pyszne, sezonowe danie. Jak je wykonać? Oto przepis:
Składniki:
Akcesoria:
Przepisy na dania z kurkami to niekończące się wariacje na temat grzybów. Najprostsze to te na bazie makaronu. Proponujemy przepis na kurki z kozim serem:
Pappardelle z kurkami i kozim serem
Składniki:
Akcesoria:
Zobacz też: Grzyby opanowały las - czas na przepisy z grzybami według Hapsa!