Grzyby po cygańsku do słoików - doskonały dodatek do mięs i pasztetu

Grzyby po cygańsku do słoików to doskonały dodatek do mięs i pasztetu, a także składnik sosów. Są świetną propozycją dla wszystkich, którzy lubią leśne dodatki do różnych potraw. Aromatyczne grzyby po cygańsku do słoików - jak je przygotować?

Grzyby po cygańsku do słoików

W waszej spiżarni nie może zabraknąć grzybów marynowanych na różne sposoby? A czy robiliście już w tym roku grzyby po cygańsku do słoików? Jeśli nie, to zapraszamy po przepis. Grzyby po cygańsku, czyli grzyby marynowane z papryką polecają się na zimę – sprawdźcie przepis.

A przy okazji sprawdźcie także nasze inne przepisy na grzyby do słoików:

Grzyby po cygańsku do słoików – przepis

Składniki:

  • 2 kg przebranych, oczyszczonych i opłukanych grzybów leśnych,
  • 3 czerwone papryki,
  • 3 żółte papryki,
  • 3 duże żółte cebule,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 100 g przecieru lub koncentratu pomidorowego (można także wykorzystać dobrej jakości łagodny keczup),
  • 2 łyżki octu spirytusowego,
  • łyżka cukru,
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego,
  • 5-6 listków laurowych,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego lub oliwy,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowujemy także: dokładnie umyte i wyparzone słoiki.

Grzyby po cygańsku – sposób przygotowania

Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości. Wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez 10-15 minut. Odcedzamy.

Z papryk usuwamy nasiona. Cebulę kroimy w piórka, a papryki w paski. Czosnek wyciskamy w wyciskarce lub siekamy bardzo drobno.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojoną w paski paprykę, obgotowane grzyby, a także liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Wszystko mieszamy. Po chwili wlewamy przecier pomidorowy oraz ocet. Mieszamy, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię, dusimy przez około pół godziny (w tym czasie sos należy mieszać co jakiś czas). Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz cukier do smaku.

Grzyby po cygańsku – pasteryzowanie

Gdy sos będzie gotowy, przekładamy go do przyszykowanych słoików i mocno je zakręcamy. Do dużego garnka wlewamy wodę i na dnie układamy bawełnianą ściereczkę lub kilka kawałków ręcznika papierowego. Słoiki wstawiamy do garnka w taki sposób, aby nie dotykały siebie nawzajem ani brzegów naczynia. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 20-30 minut. Po tym czasie pozwalamy słoikom wystygnąć razem z wodą. Pasteryzowane grzyby po cygańsku przechowujemy w chłodnej, ciemnej spiżarni bądź szafce. Jeśli otworzymy słoik i nie zjemy całości od razu, przechowujemy go przez kilka dni w lodówce.

Grzyby po cygańsku – do czego podawać?

Grzyby po cygańsku to doskonałe rozwiązanie, gdy nie mamy pomysłu na przygotowanie sosu do obiadu. Można je podawać na przykład do duszonego mięsa lub jako dodatek do kotletów (również wegetariańskich). Świetnie sprawdzą się w towarzystwie placków ziemniaczanych czy kopytek. Niektórzy wykorzystują grzyby po cygańsku do przygotowania zapiekanek lub bułeczek na słono. Podanie takich grzybów do pasztetu (warzywnego lub mięsnego) bądź pieczeni również jest bardzo smacznych rozwiązaniem.  

Zobacz wideo Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy
Więcej o: