Grzyby po cygańsku do słoików - doskonały dodatek do mięs i pasztetu
Grzyby po cygańsku do słoików
W waszej spiżarni nie może zabraknąć grzybów marynowanych na różne sposoby? A czy robiliście już w tym roku grzyby po cygańsku do słoików? Jeśli nie, to zapraszamy po przepis. Grzyby po cygańsku, czyli grzyby marynowane z papryką polecają się na zimę – sprawdźcie przepis.
A przy okazji sprawdźcie także nasze inne przepisy na grzyby do słoików:
Grzyby po cygańsku do słoików – przepis
Składniki:
- 2 kg przebranych, oczyszczonych i opłukanych grzybów leśnych,
- 3 czerwone papryki,
- 3 żółte papryki,
- 3 duże żółte cebule,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 100 g przecieru lub koncentratu pomidorowego (można także wykorzystać dobrej jakości łagodny keczup),
- 2 łyżki octu spirytusowego,
- łyżka cukru,
- 8-10 ziaren ziela angielskiego,
- 5-6 listków laurowych,
- 3/4 szklanki oleju roślinnego lub oliwy,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy także: dokładnie umyte i wyparzone słoiki.
Grzyby po cygańsku – sposób przygotowania
Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości. Wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez 10-15 minut. Odcedzamy.
Z papryk usuwamy nasiona. Cebulę kroimy w piórka, a papryki w paski. Czosnek wyciskamy w wyciskarce lub siekamy bardzo drobno.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojoną w paski paprykę, obgotowane grzyby, a także liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Wszystko mieszamy. Po chwili wlewamy przecier pomidorowy oraz ocet. Mieszamy, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię, dusimy przez około pół godziny (w tym czasie sos należy mieszać co jakiś czas). Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz cukier do smaku.
Grzyby po cygańsku – pasteryzowanie
Gdy sos będzie gotowy, przekładamy go do przyszykowanych słoików i mocno je zakręcamy. Do dużego garnka wlewamy wodę i na dnie układamy bawełnianą ściereczkę lub kilka kawałków ręcznika papierowego. Słoiki wstawiamy do garnka w taki sposób, aby nie dotykały siebie nawzajem ani brzegów naczynia. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 20-30 minut. Po tym czasie pozwalamy słoikom wystygnąć razem z wodą. Pasteryzowane grzyby po cygańsku przechowujemy w chłodnej, ciemnej spiżarni bądź szafce. Jeśli otworzymy słoik i nie zjemy całości od razu, przechowujemy go przez kilka dni w lodówce.
Grzyby po cygańsku – do czego podawać?
Grzyby po cygańsku to doskonałe rozwiązanie, gdy nie mamy pomysłu na przygotowanie sosu do obiadu. Można je podawać na przykład do duszonego mięsa lub jako dodatek do kotletów (również wegetariańskich). Świetnie sprawdzą się w towarzystwie placków ziemniaczanych czy kopytek. Niektórzy wykorzystują grzyby po cygańsku do przygotowania zapiekanek lub bułeczek na słono. Podanie takich grzybów do pasztetu (warzywnego lub mięsnego) bądź pieczeni również jest bardzo smacznych rozwiązaniem.
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć