Patate al forno, czyli włoski sposób na pieczone ziemniaki. Mamy wspaniały przepis i garść wskazówek

Jak zrobić pyszne pieczone ziemniaki? Takie naprawdę idealne - dobrze doprawione, chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku? Mamy dla was przepis i porady na patate al forno, czyli ziemniaki z piekarnika po włosku. Jak je zrobić?

Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do wielu obiadów – jest nie tylko pyszny, lecz także pozwala oszczędzić czas i energię. Gdy przygotowujemy główne danie w piekarniku, na niższą półkę warto wrzucić blachę z ziemniaczkami. A już najlepiej zrobione na sposób włoski.

Wybór - typ ziemniaka ma znaczenie

Pieczone ziemniaki są proste do zrobienia, ale należy pamiętać o kilku zasadach. Najlepiej zacząć przygotowania już w sklepie lub na bazarku. Do pieczenia warto wybierać ziemniaki dosyć bogate w skrobię, ale nie bardzo kruche, najlepiej typu B. Należą do nich m.in. popularne odmiany Irga czy Irys.

Przygotowanie

Ziemniaki należy obrać i pokroić w kawałki o podobnej wielkości. Dzięki temu unikniemy sytuacji, w której część z nich (większe) jest lekko surowa, a pozostałe (mniejsze) wręcz zbyt przypieczone.

Następnie ziemniaki należy zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku na 2 minuty, a potem przepłukać w zimnej wodzie, czytamy na portalu La Cucina Italiana. Dzięki temu nadmiar skrobi się wypłucze, a ziemniaki będą wspaniale chrupiące po upieczeniu. Można je też podgotować przez 10 minut, jeszcze przed obraniem, by potem z łatwością zdjąć ich skórkę. Jeśli nie chcecie gotować ziemniaków, włóżcie je na pół godziny do zimnej wody.

Pieczenie - tradycyjnie, na chrupiąco lub ekspresowo

Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, by nie nachodziły na siebie. Doprawiamy je oliwą, solą, pieprzem, rozmarynem (może być zarówno świeży, jak i suszony) oraz świeżo wyciśniętym czosnkiem (najlepiej wymieszanym z oliwą, dzięki czemu łatwo się nie przypali). Wszystko należy wymieszać, by ziemniaki były dobrze pokryte przyprawami. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 50 minut. Jeśli chcecie, by ziemniaki miały tylko czosnkowy aromat, umieśćcie między nimi ząbki czosnku (mogą być pokrojone na 3-4 części), pieczcie przez pół godziny, a potem wyjmijcie czosnek i pieczcie przez kolejne 20 minut. Jeżeli jesteście fanami mocno przyrumienionych ziemniaków, zwiększcie temperaturę do 220 st. C na ostatnie 15 minut pieczenia lub podsmażcie je na patelni.

Chcecie zrobić pieczone ziemniaki na szybko? Aby skrócić czas pieczenia, pokrójcie je w cienkie plasterki, następnie moczcie przez 5 minut w wodzie i pieczcie w przyprawach przez 20 minut. W tym czasie należy je często obracać, by się nie przypaliły.

Zobacz wideo A może spróbujecie wymyślnych gniazd ziemniazanych? Przygotowanie jest równie proste, a efekt... Sami zobaczcie.