Patate al forno, czyli włoski sposób na pieczone ziemniaki. Mamy wspaniały przepis i garść wskazówek
Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do wielu obiadów – jest nie tylko pyszny, lecz także pozwala oszczędzić czas i energię. Gdy przygotowujemy główne danie w piekarniku, na niższą półkę warto wrzucić blachę z ziemniaczkami. A już najlepiej zrobione na sposób włoski.
Wybór - typ ziemniaka ma znaczenie
Pieczone ziemniaki są proste do zrobienia, ale należy pamiętać o kilku zasadach. Najlepiej zacząć przygotowania już w sklepie lub na bazarku. Do pieczenia warto wybierać ziemniaki dosyć bogate w skrobię, ale nie bardzo kruche, najlepiej typu B. Należą do nich m.in. popularne odmiany Irga czy Irys.
Przygotowanie
Ziemniaki należy obrać i pokroić w kawałki o podobnej wielkości. Dzięki temu unikniemy sytuacji, w której część z nich (większe) jest lekko surowa, a pozostałe (mniejsze) wręcz zbyt przypieczone.
Następnie ziemniaki należy zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku na 2 minuty, a potem przepłukać w zimnej wodzie, czytamy na portalu La Cucina Italiana. Dzięki temu nadmiar skrobi się wypłucze, a ziemniaki będą wspaniale chrupiące po upieczeniu. Można je też podgotować przez 10 minut, jeszcze przed obraniem, by potem z łatwością zdjąć ich skórkę. Jeśli nie chcecie gotować ziemniaków, włóżcie je na pół godziny do zimnej wody.
Pieczenie - tradycyjnie, na chrupiąco lub ekspresowo
Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, by nie nachodziły na siebie. Doprawiamy je oliwą, solą, pieprzem, rozmarynem (może być zarówno świeży, jak i suszony) oraz świeżo wyciśniętym czosnkiem (najlepiej wymieszanym z oliwą, dzięki czemu łatwo się nie przypali). Wszystko należy wymieszać, by ziemniaki były dobrze pokryte przyprawami. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 50 minut. Jeśli chcecie, by ziemniaki miały tylko czosnkowy aromat, umieśćcie między nimi ząbki czosnku (mogą być pokrojone na 3-4 części), pieczcie przez pół godziny, a potem wyjmijcie czosnek i pieczcie przez kolejne 20 minut. Jeżeli jesteście fanami mocno przyrumienionych ziemniaków, zwiększcie temperaturę do 220 st. C na ostatnie 15 minut pieczenia lub podsmażcie je na patelni.
Chcecie zrobić pieczone ziemniaki na szybko? Aby skrócić czas pieczenia, pokrójcie je w cienkie plasterki, następnie moczcie przez 5 minut w wodzie i pieczcie w przyprawach przez 20 minut. W tym czasie należy je często obracać, by się nie przypaliły.
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
- Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci