Tacos: przepis na bazie owoców morza na imprezę
Miłośnicy ryb i skorupiaków zdecydowanie powinni wypróbować przepis na tacos z łososiem i krewetkami. To soczysta opcja w sam raz na upalne lato. Szczegóły prezentujemy poniżej.
Lista składników:
- tacos 4 sztuki
- krewetki - 20 dkg
- łosoś wędzony - 100 g
- papryczka chili - 1 sztuka
- mango - połówka
- pomidorki koktajlowe - 4 sztuki
- sałata strzępiasta - może być też mix
- cebula czerwona
- ogórek zielony - połówka
- kukurydza z puszki - 4 łyżki
- sól
Przygotowanie:
- Tacos należy podgrzać na patelni, każdą sztukę.
- Następnie na rozgrzaną patelnię kładziemy trochę masła i dodajemy krewetki. Krewetki smażymy przez około minutę.
- Pod koniec krewetki należy posypać dodatkowo solą i pieprzem.
- Do każdego tacos wkładamy sałatę, krewetki, kawałki łososia, kukurydzę, papryczkę chili, czerwoną cebulę, ogórek oraz pomidorki i mango.
- Następnie tacos składamy na połowę i skrapiamy środek sokiem z limonki.
Domowa tortilla. Jak przygotować szybką i smaczną przekąskę?
Zobacz wideo
Zobacz też przepis na tacos z grillowaną karkówką
Tacos z kurczakiem - dla dzieci
Wbrew pozorom maluchy lubią być zaskakiwane i jeśli zamiast tradycyjnego obiadu zobaczą na talerzu tajemnicze muszelki tacos z pewnością będą chciały sprawdzić, co jest w środku. Przepis na tacos z kurczakiem dedykowany dla najmłodszych prezentujemy poniżej.
Lista składników:
- filet z kurczaka
- placki tacos - 5 sztuk
- cebula - 1 sztuka
- sos meksykański - pół szklanki
- cebula prażona
- ser żółty - 5 dkg
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Przygotowanie:
- Cebulę należy zeszklić na patelni i dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, następnie dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez kilka chwil. Kurczaka na patelni zalewamy sosem meksykańskim i dusimy przez kilka minut.
- Po zdjęciu z kuchenki patelni z kurczakiem posypujemy gotowe danie startym żółtym serem.
- Placki tacos należy podgrzać na palniku lub patelni, dodać farsz z kurczaka i cebulkę.
Zobacz też: Warstwowo: tort z tortilli
Naleśniki meksykańskie. Jak przygotować tę smaczną przekąskę dla całej rodziny?
Przepis na tacos. Najlepsze dodatki, czyli sos guacamole
Tacos lubi się też z prostym sosem, guacamole można przygotować w kilka chwil, bez większego wysiłku. Szczegóły poniżej.
Potrzebne składniki:
- miękkie awokado - 2 sztuki
- czerwona cebula - 1 sztuka
- limonka - 1 sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- pomidor - 1 sztuka
- kolendra- kilka liści
- sól i pieprz
Sos guacamole do tacos - przepis krok po kroku
- Obierz awokado i utrzyj z sokiem z limonki.
- Cebulę oraz czosnek posiekaj i dodaj do awokado.
- Usuń skórę pomidora oraz gniazdo i drobno posiekaj i także dodaj do masy.
- Liść kolendry umyj i posiekaj, dodaj do masy.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
Zobacz też: Zupa meksykańska. Jak ją przygotować?