Ogórki w musztardzie sarepskiej - genialna sałatka na zimę. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Nie masz pomysłu na to, jak wykorzystać ogórki? Wypróbuj przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej. Ogórki musztardowe smakują świetnie zarówno do obiadu, jak i jako przekąska. Receptura jest prosta, szybka i wykonana ze składników, które zawsze masz pod ręką.

Sezon ogórkowy trwa, a to oznacza, że czas rozpocząć przygotowania do kolejnych miesięcy. Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory wykonane z najwyższej jakości składników. Jeśli więc masz na zbyciu trochę świeżych ogórków, kilka słoików i odrobinę miejsca w piwnicy, wykorzystaj jeden wolny wieczór na stworzenie dla siebie małej zimowej przyjemności . Dziś przygotowałyśmy przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej. Sprawdzony przepis z szuflady babci.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Ogórki w musztardzie sarepskiej. Prosty przepis na ogórki musztardowe do słoika

Ogórki w musztardzie sarepskiej. Składniki:

  • 2 kg mniejszych ogórków gruntowych
  • 12 liści laurowych
  • 18 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren z gorczycy
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 340 g cukru
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej

Ogórki w musztardzie sarepskiej. Sposób przygotowania:

Przygotowania zacznij od zalewy. Musi odrobinę przestygnąć zanim dodamy do niej musztardę. Do garnka wlej litr wody, zagotuj ją i dodaj ocet. Po wyłączeniu ognia wsyp trzy łyżki soli oraz 340 g cukru. Mieszaj wodę aż do rozpuszczenia się drobinek i odstaw do wystudzenia.

Umyj i obierz ogórki, a następnie pokrój je wzdłuż, w ćwiartki. Powstałe kawałeczki układaj pionowo w słoiku. Pamiętaj, aby każdy słoik był idealnie czysty i wyparzony, to samo tyczy się zakrętek. Do każdego z nich dodaj jeszcze liście laurowe oraz ziele angielskie. Gorczycę podziel równo na wszystkie słoiki. Do przestudzonej zalewy dodaj 5 łyżek musztardy. Jeśli dodasz do zalewy łyżkę musztardy francuskiej, możesz pominąć dodanie gorczycy.

Pamiętajcie, że ogórki muszą być idealnie świeże. Najlepiej wybrać takie, które nie opadły jeszcze z rośliny. Oba końce powinny być twarde, pozbawione jakichkolwiek przebarwień czy uszkodzeń.

Więcej o: