Sezon ogórkowy trwa, a to oznacza, że czas rozpocząć przygotowania do kolejnych miesięcy. Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory wykonane z najwyższej jakości składników. Jeśli więc masz na zbyciu trochę świeżych ogórków, kilka słoików i odrobinę miejsca w piwnicy, wykorzystaj jeden wolny wieczór na stworzenie dla siebie małej zimowej przyjemności . Dziś przygotowałyśmy przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej. Sprawdzony przepis z szuflady babci.
Ogórki w musztardzie sarepskiej. Składniki:
Ogórki w musztardzie sarepskiej. Sposób przygotowania:
Przygotowania zacznij od zalewy. Musi odrobinę przestygnąć zanim dodamy do niej musztardę. Do garnka wlej litr wody, zagotuj ją i dodaj ocet. Po wyłączeniu ognia wsyp trzy łyżki soli oraz 340 g cukru. Mieszaj wodę aż do rozpuszczenia się drobinek i odstaw do wystudzenia.
Umyj i obierz ogórki, a następnie pokrój je wzdłuż, w ćwiartki. Powstałe kawałeczki układaj pionowo w słoiku. Pamiętaj, aby każdy słoik był idealnie czysty i wyparzony, to samo tyczy się zakrętek. Do każdego z nich dodaj jeszcze liście laurowe oraz ziele angielskie. Gorczycę podziel równo na wszystkie słoiki. Do przestudzonej zalewy dodaj 5 łyżek musztardy. Jeśli dodasz do zalewy łyżkę musztardy francuskiej, możesz pominąć dodanie gorczycy.
Pamiętajcie, że ogórki muszą być idealnie świeże. Najlepiej wybrać takie, które nie opadły jeszcze z rośliny. Oba końce powinny być twarde, pozbawione jakichkolwiek przebarwień czy uszkodzeń.