Nic nie zastąpi domowych soków z wakacyjnych owoców. Dzięki nim zatrzymujemy w domu odrobinę słonecznego lata. Możemy podawać do jako orzeźwiający napój – receptę na upały – lub w formie cieplutkiego kompotu – recepta na mrozy. Domowe źródło witamin wymaga od nas tylko kilku rzeczy: odrobiny czasu, sokownika, porzeczek i cukru. Sprawdźcie przepis na przepyszny sok z czerwonej porzeczki! Nie może go zabraknąć w waszej zimowej spiżarni.
Sok z czerwonej porzeczki z sokownika. Składnik i sposób przygotowania:
Rozpocznij od dokładnego oczyszczenia owoców z liści, gałązek i niezdrowych owoców. Przepłucz przebrane porzeczki na sitku pod bieżącą wodą. Układaj w środkowej części sokownika porzeczkę i cukier. Postępuj tak aż do wypełnienie garnka. Do dolnej części sokownika wlej wodę i postaw na ogniu. Pozostałe części garnka zestaw ze sobą i przykryj przykrywką. Całość paruj aż do chwili pojawienia się soku w wężyku. Do dokładnie umytych i wyparzonych butelek przelewaj gorący sok, zakręcaj i gotowe.
Owoce zmieszane z cukrem, które wsypujemy do części sokownika z dziurkami zażywają tak zwanej sauny parowej, dzięki której wypuszczają sok. Oczywiście przygotowywanie zimowego smakołyku w sokowniku jest o wiele łatwiejsze, ale jeśli go nie posiadacie, nic straconego. Sok można przygotować także klasyczną metodą, poprzez przecedzanie soku ze zwykłego garnka.
Do przechowywania soków można użyć zwykłych słoików, ale zdaniem ekspertów, najlepiej sprawdzają się jednak butelki. Wiele osób wykorzystuje w tym celu butelki po soczkach typu „Kubuś" lub smuklejsze szkło po gotowych syropach. Można także pokusić się o butelki po piwie czy oranżadach w szkle, ale tutaj niezbędny okaże się zakup kapslownicy. Sok zresztą w tym przypadku postoi w lodówce znacznie krócej niż w przypadku zwykłych zakrętek. W sklepach pojawiają się także gotowe produkty, które stworzono specjalnie na domowe przetwory. Ważne jest jednak to, by zadbać tutaj o odpowiednią higienę. Niezależnie od tego, czy kupimy nowe butelki, czy wykorzystamy stare, każda musi być perfekcyjne wyczyszczona i wyparzona. To samo tyczy się zakrętek.