Sprawdzone przepisy na obiad? Gołąbki bez zawijania zaoszczędzą twój czas

Gołąbki bez zawijania to sposób na szybki i aromatyczny obiad. Smakują jak tradycyjne, ale nie poświęcisz im aż tyle czasu. Czego będziesz potrzebować?

Wracając do tematu staropolskich dań, dziś przypomnimy wam zmorę wielu z nas – gołąbki. Są przepyszne, to fakt, ale przygotowywanie kapusty, a następnie męczenie się z zawijaniem w nią farszu sprawia, że po prostu przygotowujemy je tylko od święta. A gdyby tak wyeliminować tę część przepisu? Dzisiaj przychodzimy do was z pomysłem, który dla wielu z was może być zaskoczeniem. Gołąbki bez zawijania, czyli trik na przepyszne danie bez zbędnych ceregieli.

Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Sprawdzone przepisy na obiad, czyli gołąbki bez zawijania w kilka minut

Gołąbki bez zawijania. Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 800 g kapusty- ok. pół główki (kapusta może być młoda lub stara)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 jajko
  • 100 g suchego ryżu
  • garść koperku
  • sól i pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1,5 l esencjonalnego bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki przecieru
  • płaska łyżka mąki pszennej

Gołąbki bez zawijania. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od zmielenia mięsa w maszynce o średnich oczkach. Jeśli nie masz maszynki, poszatkuj je lub kup w wersji już zmielonej. Odkrój 800 g kapusty. Pozbądź się brzydkich liści, po tym zabiegu powinno ci zostać ok. 630 g kapusty gotowej do bardzo drobnego poszatkowania. Do tak przygotowanej kapusty dodaj łyżeczkę soli. Całość wymieszaj, ugnieć i odstaw na 10-20 minut. Po tym czasie odciśnij z niej wodę. Odciśniętą kapustę przełóż do miski ze zmielonym mięsem. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Na patelni z głębokim dnem podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulę aż do momentu zarumienienia. Do miski z mięsem dodaj cebulę oraz lekko przestudzony ryż. Wbij jajko i dodaj garść posiekanego koperku. Dopraw solą i pieprzem.

Zacznij wyrabiać masę przez ok 5 minut, aż do uzyskania idealnej jednolitości. Na patelni po cebuli usmaż uformowane z masy kotleciki, aż do momentu zarumienienia.

Teraz przejdź do przygotowywania sosu. Do dużego garnka wlej bulion, koncentrat pomidorowy oraz przecier. Całość zamieszaj i zagotuj. Zmniejsz moc i zacznij mieszać w sosie usmażone kotleciki. Gotuj przez 35 minut bez przykrycia. Po tym czasie zagęść sos za pomocą mąki pszennej. Na sam koniec dopraw całość, jeśli jest taka potrzeba.

Więcej o: