Schab pieczony w rękawie na obiad. Soczyste i aromatyczne mięso to najlepszy pomysł na obiad

Schab pieczony w rękawie na obiad. Pieczony schab to doskonały pomysł na obiad - nie tylko ten świąteczny. Jak go upiec, aby mięso było soczyste i aromatyczne? Najlepiej wykorzystać do tego rękaw do pieczenia. Sprawdź nasz przepis na aromatyczny schab pieczony w rękawie.

Schab to jedno z najbardziej popularnych w Polsce mięs. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez schabowego z ziemniakami i mizerią. Ale schab, to nie tylko schabowe. Możesz przygotować z niego zrazy, cordon blue albo upiec go w piekarniku. Poznaj nasz przepis na schab pieczony w rękawie. To doskonała propozycja na obiad

Zobacz wideo

Schab pieczony w rękawie na obiad. Mięso będzie aromatyczne i bardzo soczyste

Pieczenie w rękawie ma wiele zalet. Niewątpliwym plusem pieczenia w rękawie jest krótszy czas przygotowania potraw niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzięki zamkniętemu obiegowi powietrza mięso szybciej osiąga pożądane parametry, pozostaje aromatyczne i soczyste. Natomiast największą zaletą używania rękawa jest lekkostrawność dań, niska kaloryczność oraz wyborny smak potraw. 

Schab pieczony w rękawie na obiad. Jak przyrządzić doskonały schab?

Składniki:

  • kawałek schabu bez kości (ok. 1,5 kg),
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej lub 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1/2 łyżki pieprzu,
  • płaska łyżka soli. 

Przygotowanie: 

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę i włóż do miseczki. Dodaj musztardę, olej, majeranek, tymianek, pieprz, sól i dokładnie wymieszaj. 
  2. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). 
  3. Gdy mięso się zamarynuje, włóż je do rękawa do pieczenia i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Piecz przez godzinę.
  4. Następnie wyjmij mięso i odstaw je na 10 minut, by odpoczęło.

Pieczony schab doskonale pasuje zarówno do gotowanych, jak i pieczonych ziemniaków. Możesz go również podawać z kaszą. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.