Schab to jedno z najbardziej popularnych w Polsce mięs. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez schabowego z ziemniakami i mizerią. Ale schab, to nie tylko schabowe. Możesz przygotować z niego zrazy, cordon blue albo upiec go w piekarniku. Poznaj nasz przepis na schab pieczony w rękawie. To doskonała propozycja na obiad.
Przepis na gołąbki? Powinny być zwarte, a kapusta miękka. Jak je zrobić?
Schab pieczony w rękawie na obiad. Mięso będzie aromatyczne i bardzo soczyste
Pieczenie w rękawie ma wiele zalet. Niewątpliwym plusem pieczenia w rękawie jest krótszy czas przygotowania potraw niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzięki zamkniętemu obiegowi powietrza mięso szybciej osiąga pożądane parametry, pozostaje aromatyczne i soczyste. Natomiast największą zaletą używania rękawa jest lekkostrawność dań, niska kaloryczność oraz wyborny smak potraw.
Kurczak w sosie koperkowym - idealna propozycja na lekki obiad [PRZEPIS]
Schab pieczony w rękawie na obiad. Jak przyrządzić doskonały schab?
Składniki:
- kawałek schabu bez kości (ok. 1,5 kg),
- 4 łyżki musztardy sarepskiej,
- 1 łyżka musztardy francuskiej lub 1 łyżka ziaren gorczycy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka tymianku,
- 1/2 łyżki pieprzu,
- płaska łyżka soli.
Przygotowanie:
- Czosnek przeciśnij przez praskę i włóż do miseczki. Dodaj musztardę, olej, majeranek, tymianek, pieprz, sól i dokładnie wymieszaj.
- Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
- Gdy mięso się zamarynuje, włóż je do rękawa do pieczenia i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Piecz przez godzinę.
- Następnie wyjmij mięso i odstaw je na 10 minut, by odpoczęło.
Pieczony schab doskonale pasuje zarówno do gotowanych, jak i pieczonych ziemniaków. Możesz go również podawać z kaszą. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy