Rosół to niemal obowiązkowe danie na stole podczas niedzielnego obiadu w wielu rodzinach. Tradycyjna zupa to jednak nie tylko pierwsze danie, ale też genialna baza do zupełnie nowych potraw. Sam w sobie bulion jest esencjonalny, aromatyczny i pyszny! Na jego podstawie można w oszczędny sposób ugotować wiele nowych zup, a także sosów, czy podlać nim np. kaszotto lub risotto. Najbardziej "polskim" klasykiem jest zamiana rosołu w pomidorową. I chociaż ta "metamorfoza" dania od kilku lat stała się w Internecie wiralem, to nie ma powodu do wstydu. Jeśli klasyczna pomidorówka ci się znudziła, możesz urozmaicić ją dodatkami. Zamiast makaronu lub ryżu dodaj samodzielnie zrobione lane kluski. To proste!
Pomidorowa to zdecydowanie najchętniej zjadana przez dzieci zupa. Wiele osób kojarzy ją jako smak dzieciństwa. Aby przemienić rosół w pomidorową, wystarczy dodać kilka składników. Wcześniej przygotowany rosół może być mięsny lub wegetariański. W tym drugim przypadku postaw na pieczone lub przypalane warzywa. To uwalnia ich aromat, dodając smaku umami, który często zastępuje mięso. Przygotuj przecier ze świeżych pomidorów, lub przygotuj go sam. Używaj tych, które mają najwięcej miąższu, najlepiej tzw. malinowych, lub o nazwie bawole serce. Są słodkie i smaczne.
Rosół podgrzewamy na małym ogniu, następnie dodajemy koncentrat lub passatę pomidorową. Może być kupna, lub przygotowana samodzielnie. Delikatnie mieszamy, dodając następujące składniki:
Podczas dodawania śmietany uważaj, aby się nie zwarzyła. Dodaj ją na sam koniec podgrzewania.
Kluski lane są bardzo łatwe w przygotowaniu, ale smakują bardzo domowo i delikatnie. Składniki, których potrzebujesz, aby je zrobić to:
Jajka wbijamy do miski i mieszamy widelcem, aby uzyskać gładką masę. Powoli dosypujemy mąkę i mieszamy. Doprawiamy solą i uzyskujemy dosyć gęstą konsystencję. "Strącamy" małą łyżeczką do gotującej się wody. Gotujemy około minuty i kiedy kluseczki wypłyną, odcedzamy je. Smacznego!