Zupa pomidorowa z rosołu to oszczędny pomysł na obiad. Przepis na kluski lane świetnie ją podkręci

Zupa pomidorowa z rosołu z wczoraj, to dobrze znany trik na oszczędność i niezwykły smak. Klasyczna zupa często przechodzi tą transformację, ale jeśli znudziły ci się klasyczne dodatki, podaj ją z czymś wyjątkowym. Kluski lane świetnie podkręcą to danie. Smakują obłędnie!

Rosół to niemal obowiązkowe danie na stole podczas niedzielnego obiadu w wielu rodzinach. Tradycyjna zupa to jednak nie tylko pierwsze danie, ale też genialna baza do zupełnie nowych potraw. Sam w sobie bulion jest esencjonalny, aromatyczny i pyszny! Na jego podstawie można w oszczędny sposób ugotować wiele nowych zup, a także sosów, czy podlać nim np. kaszotto lub risotto. Najbardziej "polskim" klasykiem jest zamiana rosołu w pomidorową. I chociaż ta "metamorfoza" dania od kilku lat stała się w Internecie wiralem, to nie ma powodu do wstydu. Jeśli klasyczna pomidorówka ci się znudziła, możesz urozmaicić ją dodatkami. Zamiast makaronu lub ryżu dodaj samodzielnie zrobione lane kluski. To proste!

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Zupa pomidorowa z rosołu. Jak przemienić aromatyczny bulion w danie z dzieciństwa?

Pomidorowa to zdecydowanie najchętniej zjadana przez dzieci zupa. Wiele osób kojarzy ją jako smak dzieciństwa. Aby przemienić rosół w pomidorową, wystarczy dodać kilka składników. Wcześniej przygotowany rosół może być mięsny lub wegetariański. W tym drugim przypadku postaw na pieczone lub przypalane warzywa. To uwalnia ich aromat, dodając smaku umami, który często zastępuje mięso. Przygotuj przecier ze świeżych pomidorów, lub przygotuj go sam. Używaj tych, które mają najwięcej miąższu, najlepiej tzw. malinowych, lub o nazwie bawole serce. Są słodkie i smaczne

Kotlet pożarskiKotlet pożarski to danie z PRL-u, które smakuje po królewsku

Pomidorowa z rosołu z wczoraj oraz lane kluski. Jakich składników potrzebujesz?

Rosół podgrzewamy na małym ogniu, następnie dodajemy koncentrat lub passatę pomidorową. Może być kupna, lub przygotowana samodzielnie. Delikatnie mieszamy, dodając następujące składniki:

  • posiekana, świeża natka pietruszki (na koniec)
  • ok. 50 ml słodkiej śmietany 30- 36 proc.
  • sól i pieprz do smaku

Podczas dodawania śmietany uważaj, aby się nie zwarzyła. Dodaj ją na sam koniec podgrzewania.

Rumsztyk wołowy czy wieprzowy? Jaki wybrać?Rumsztyk poleca się rodzinny obiad. Wołowy czy wieprzowy?

Przepis na lane kluski do zupy. Dzięki nim zupa pomidorowa z rosołu będzie jeszcze lepsza

Kluski lane są bardzo łatwe w przygotowaniu, ale smakują bardzo domowo i delikatnie. Składniki, których potrzebujesz, aby je zrobić to:

  • 2x jajko
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli

Jajka wbijamy do miski i mieszamy widelcem, aby uzyskać gładką masę. Powoli dosypujemy mąkę i mieszamy. Doprawiamy solą i uzyskujemy dosyć gęstą konsystencję. "Strącamy" małą łyżeczką do gotującej się wody. Gotujemy około minuty i kiedy kluseczki wypłyną, odcedzamy je. Smacznego!

Więcej o: