Choć już utarło się wszystkim, że jak polski dom, to schabowy z ziemniakami, słowo "kotlet" niesie za sobą mnóstwo fantastycznych przepisów. Dziś przychodzimy do was z przepisem szefowej kuchni, Magdy Gessler. Danie przedwojennej Galicji zachwyciło już miliony osób. Jakich składników będziecie potrzebować, aby je wykonać?
Kotlet lwowski. Składniki:
Kotlet lwowski. Sposób przygotowania:
Na samym początku przepłucz kurczaka pod bieżącą wodą i oczyść go z chrząstek, jeśli jest taka potrzeba. Następnie zmiel go w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Jeśli jej nie posiadasz, posiekaj drobno mięso, lub zdecyduj się na zmielenie go w sklepie. Ser zetrzyj na dużych oczkach i przełóż do miski. Bułkę namocz przez kilka minut w wodzie lub mleku, a następnie dokładnie wyciśnij z niej nadmiar wody.
Zmielone mięso, ser, bułkę, dwa żółtka oraz drobno posiekaną szalotkę przełóż do jednej miski i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj łyżkę miękkiego masła oraz przyprawy i jeszcze raz wymieszaj dokładnie całość.
Następnym krokiem jest formowanie kotlecików. Za pomocą łyżki wymieszaj niewielkie porcje, a następnie formuj z nich podłużne kotlety. Każdego z nich panieruj w bułce tartej, a następnie smaż na oleju lub maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe kotlety odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.