• Link został skopiowany

Kotlet lwowski od Magdy Gessler, czyli przepis na przedwojenny obiad w kilka minut

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Kotlet lwowski Magdy Gessler z pewnością skradnie serce niejednego łakomczucha. Jest szybki, smaczny i nawiązuje do przedwojennej tradycji.
Kotlet lwowski od Magdy Gessler, czyli przepis na przedwojenny obiad w kilka minut
fot. Antonova Ganna / shutterstock.com; https://www.instagram.com/magdagessler_official/

Choć już utarło się wszystkim, że jak polski dom, to schabowy z ziemniakami, słowo "kotlet" niesie za sobą mnóstwo fantastycznych przepisów. Dziś przychodzimy do was z przepisem szefowej kuchni, Magdy Gessler. Danie przedwojennej Galicji zachwyciło już miliony osób. Jakich składników będziecie potrzebować, aby je wykonać?

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlet lwowski od Magdy Gessler, czyli przepis na szybki obiad dla całej rodziny

Kotlet lwowski. Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 40 dag żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • 1 bułka
  • 2 żółtka
  • 1 szalotka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotlet lwowski. Sposób przygotowania:

Na samym początku przepłucz kurczaka pod bieżącą wodą i oczyść go z chrząstek, jeśli jest taka potrzeba. Następnie zmiel go w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Jeśli jej nie posiadasz, posiekaj drobno mięso, lub zdecyduj się na zmielenie go w sklepie. Ser zetrzyj na dużych oczkach i przełóż do miski. Bułkę namocz przez kilka minut w wodzie lub mleku, a następnie dokładnie wyciśnij z niej nadmiar wody.

Zmielone mięso, ser, bułkę, dwa żółtka oraz drobno posiekaną szalotkę przełóż do jednej miski i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj łyżkę miękkiego masła oraz przyprawy i jeszcze raz wymieszaj dokładnie całość.

Następnym krokiem jest formowanie kotlecików. Za pomocą łyżki wymieszaj niewielkie porcje, a następnie formuj z nich podłużne kotlety. Każdego z nich panieruj w bułce tartej, a następnie smaż na oleju lub maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe kotlety odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Więcej o: