Gorąca czekolada - najlepszy domowy przepis na pyszny napój

Gorąca czekolada jest znakomitym pomysłem na długie, jesienne wieczory, gdy temperatura za oknem nie zachęca do jakichkolwiek aktywności. Często decydują się na nią nawet ci, którzy nie przepadają za słodkościami. Okazuje się, że przygotowanie tego pysznego napoju wcale nie jest trudne.

Gorąca czekolada to świetny pomysł na rozgrzanie w chłodne jesienne i zimowe dni. Największą zaletą gorącej czekolady jest fakt, że możemy ją przyrządzić na kilka różnych sposobów. W wersji z kakao potrzebujemy następujących składników:

  • mleko krowie, może być w wersji pełnotłustej i odtłuszczonej (może być też roślinne!) - 750 ml (trzy szklanki),
  • prawdziwe kakao - około 30 g (trzy łyżki),
  • drobny cukier lub cukier puder - około 45 g (trzy łyżki),
  • czekolada gorzka, np. 70% - 50 g,
  • ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki.
Zobacz wideo Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha

Jeśli chcemy przyrządzić bardziej gęstą czekoladę na gorąco, przygotujmy następującą listę składników:

  • mleko krowie, może być w wersji pełnotłustej i odtłuszczonej (może być też roślinne) - 500 ml (dwie szklanki),
  • śmietanka kremówka 30% - około 150 g (pół szklanki),
  • czekolada mleczna - 50 g,
  • czekolada gorzka, np. 70% - 50 g,
  • likier Amaretto (opcjonalnie) - dwie łyżki.

Kolejna z wersji gorącej czekolady bez śmietanki występuje w wegańskiej wersji. W tym przypadku potrzebujemy:

  • napój kokosowy lub migdałowy bez cukru - 750 ml (trzy szklanki),
  • prawdziwe kakao - cztery łyżki lub czekolada gorzka premium 70% - 70 g,
  • drobny cukier, cukier kokosowy lub erytrol - dwie łyżki,
  • cynamon (opcjonalnie) - pół płaskiej łyżeczki.

Sposób przygotowania (w przypadku gorącej czekolady z kakao):

Do garnka, w którym nie przypala się dno wlewamy trzy szklanki mleka i podgrzewamy na małej mocy palnika. Kiedy będzie ciepłe dosypujemy trzy łyżki kakao i trzy łyżki cukru. Zwiększamy moc palnika do średniej i zagotowujemy mleko, cały czas mieszając. Chwilę potem ściągamy garnek z palnika i od razu dodajemy 50 g gorzkiej czekolady i ekstrakt waniliowy. Czekoladę warto wcześniej posiekać, aby szybciej się rozpuściła. Gdy do tego dojdzie, warto sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić lub dodać więcej czekolady.

Czekoladę na gorąco najlepiej podawać od razu. Po rozlaniu do kubków można wyłożyć na wierzch bitą śmietanę, pianki lub posiekaną czekoladę. Dobrym pomysłem jest również dodanie szczypty cynamonu, chili w proszku lub gałki muszkatołowej. Smacznego!

Zobacz też: Pomysły na herbatę jesienną. Suszone owoce, syropy czy soki? Lista aromatycznych dodatków

Więcej o: