Gorąca czekolada to świetny pomysł na rozgrzanie w chłodne jesienne i zimowe dni. Największą zaletą gorącej czekolady jest fakt, że możemy ją przyrządzić na kilka różnych sposobów. W wersji z kakao potrzebujemy następujących składników:
Jeśli chcemy przyrządzić bardziej gęstą czekoladę na gorąco, przygotujmy następującą listę składników:
Kolejna z wersji gorącej czekolady bez śmietanki występuje w wegańskiej wersji. W tym przypadku potrzebujemy:
Do garnka, w którym nie przypala się dno wlewamy trzy szklanki mleka i podgrzewamy na małej mocy palnika. Kiedy będzie ciepłe dosypujemy trzy łyżki kakao i trzy łyżki cukru. Zwiększamy moc palnika do średniej i zagotowujemy mleko, cały czas mieszając. Chwilę potem ściągamy garnek z palnika i od razu dodajemy 50 g gorzkiej czekolady i ekstrakt waniliowy. Czekoladę warto wcześniej posiekać, aby szybciej się rozpuściła. Gdy do tego dojdzie, warto sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić lub dodać więcej czekolady.
Czekoladę na gorąco najlepiej podawać od razu. Po rozlaniu do kubków można wyłożyć na wierzch bitą śmietanę, pianki lub posiekaną czekoladę. Dobrym pomysłem jest również dodanie szczypty cynamonu, chili w proszku lub gałki muszkatołowej. Smacznego!
Zobacz też: Pomysły na herbatę jesienną. Suszone owoce, syropy czy soki? Lista aromatycznych dodatków