Fasolka po bretońsku jak u babci. Sprawdzony przepis na prostą i tanią potrawę

Choć nazwa tego dania może wprowadzać w błąd - fasolka po bretońsku to typowo polskie danie. Jego nazwa wzięła się od francuskiego określenia "a la bretonne", które w tamtejszej kuchni oznacza danie z użyciem fasoli coco de Paimpol, łudząco przypominającej naszego polskiego Jasia. Z naszym przepisem przyrządzicie cudownie rozgrzewające, aromatyczne danie, które możecie zjeść od razu lub zawekować w słoiki.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Fasolka po bretońsku to danie idealne na zimowy czas. Jest bardzo pożywna, a mnogość przypraw sprawia, że nie sposób pomylić jej smak z jakimkolwiek innym. Co więcej, to danie niezwykle tanie, którego przygotowanie jest banalnie proste. Musimy jedynie pamiętać, aby namoczyć wcześniej główną bohaterkę przepisu - fasolę. 

Przepis na fasolkę po bretońsku. Tego będziesz potrzebować 

  • 400 gramów białej fasoli (najlepiej "Piękny Jaś"),
  • 1 duża cebula,
  • 250 g boczku,
  • 250 g kiełbasy,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 0,5 łyżeczki chilli,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • natka pietruszki
Zobacz wideo

Przygotowanie fasolki

1. Wieczorem opłucz dokładnie fasolę, a następnie namocz ją w dużej misce. Zwróć uwagę na to, aby poziom wody był kilka centymetrów nad fasolą. Odstaw do namoczenia, najlepiej na minimum 12 godzin.

2. Następnego dnia wypłucz raz jeszcze fasolę i przełóż do dużego garnka. Zalej świeżą wodą, dodaj 1-1,5 łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Fasolę gotuj do miękkości pod przykryciem.

3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Kiedy będzie rozgrzany, usmaż pokrojoną drobno cebulę do momentu, aż się zarumieni. Tak przygotowaną dodaj do gotującej się fasoli.

4. Na tym samym tłuszczu podsmaż kiełbasę i boczek pokrojone w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj dwa ząbki czosnku (nie smaż czosnku dłużej niż minutę, aby go nie przypalić). Kiedy kiełbasa i boczek osiągną już złocisty kolor - przełóż razem z czosnkiem do garnka z fasolą.

5. Fasolę razem z cebulą i mięsem gotuj razem przez około 15 min. Następnie dodaj pomidory w puszce, koncentrat i pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze przez następne 15 minut.

6. Fasolkę po bretońsku podawaj posypaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. 

Więcej o: