Zupa borowikowa. Przepis na pyszną i aromatyczną zupę z makaronem i zupę krem

Zupa borowikowa cieszy się dosyć sporą popularnością wśród potraw wigilijnych, choć nie w całej Polsce. Można podawać ją na różne sposoby np. z makaronem - łazankami w wersji bardziej klasycznej lub grzankami np. z kozim serem i rozmarynem, w formie modnego kremu. Podpowiadamy jak ją przygotować.

Zupa z borowików - przepis na tradycyjną zupę

Wigilijna zupa grzybowa to zaraz po barszczu czerwonym, najczęściej jedzona w święta zupa. Zupa borowikowa jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a przy tym niezwykle aromatyczna. Można ją jeść samą lub z dodatkami np. z łazankami czy makaronem (ja najbardziej lubię ją jeść z cieniutkim makaronem ryżowym). Zupę grzybową warto przygotować na kilka posiłków do przodu, ponieważ można ją przechowywać w lodówce do kilku dni, a z każdym odgrzaniem jest coraz bardziej aromatyczna. Zupa z borowików przygotowywana jest na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym. Jej głównym składnikiem są oczywiście grzyby, jesienią świeże, później suszone. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo bądź tego samego gatunku. Ta wigilijna to oczywiście z samych borowików. 

KulebiakKulebiak - przepis tradycyjny. Kulebiak z kapustą i grzybami czy kulebiak z mięsem?

Zupa borowikowa – przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 20-30 g suszonych borowików
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego (można pominąć)
  • 1 litr bulionu 
  • kilka listków świeżego rozmarynu lub ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 ml śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów)
Zobacz wideo A może kaszotto?

Przygotowanie

Suszone borowiki zalać szklanką zimnej wody i odstawić na noc lub na kilka godzin do namoczenia. Po namoczeniu pokroić na mniejsze kawałki. W garnku na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę oraz ziemniaki, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.

Wlać wino i gotować przez chwilę. Następnie zwiększyć ogień, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz gorący bulion. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem lub tymiankiem.

Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości składników.

Odstawić z ognia i wlać śmietankę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki oraz grzankami lub łazankami.

Zupa borowikowa z makaronem

Składniki na 4 porcje:

  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnki 
  • 100 g suszonych borowików
  • 1 litr buliony
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 mililitrów śmietany 18%
  • 200 g makaronu
  • pietruszka do posypania 

Przygotowanie

Suszone borowiki płuczemy, następnie namaczamy je w wodzie przez całą noc. Na patelnię dajemy masło klarowane, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i namoczone prawdziwki. Przyprawiamy tymiankiem i podsmażamy na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Kiedy grzyby są gotowe ściągamy je z ognia, a do osobnego garnka wlewamy wodę z borowików, bulion warzywny, podsmażone grzyby oraz makaron.

Całość gotujemy przez około 15 minut. Kiedy makaron jest już miękki doprawiamy zupę solą morską, kolorowym pieprzem i wlewamy śmietanę. Tak przygotowaną zupę można podawać z posiekaną zieloną pietruszką lub nasionami słonecznika. 

Zupa borowikowa – krem

Zupę borowikową możemy przygotować także w postaci kremu. Świetnymi dodatkami do niej mogą być podsmażane kapelusze borowików, chrupiące grzanki, gęsta śmietana oraz grubo posiekana natka pietruszki. Taka zupa krem będzie idealnym rozpoczęciem wieczerzy Wigilijnej. Poniżej przedstawiamy przepis na zupę borowikową w postaci kremu.

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu 
  • 150 mln śmietanki 30%
  • śmietana 30% UHT: 150 ml
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

Suszone borowiki opłukujemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością bulionu i odstawiamy na bok na około 2 godzin.

Po tym czasie gotujemy grzyby do miękkości, po czym wyjmujemy je z wywaru i kroimy w drobną kostkę.

Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przygotowane grzyby, cebulkę i smażymy razem przez około 3-5 minut. Nastepnie dodajemy wywar, w którym gotowały się grzyby, po czym gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie miksujemy za pomocą blendera. Przed podaniem zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wierzch zupy można ozdobić grzankami lub podsmażanymi kapeluszami borowików. 

Zobacz też: Karp w galarecie - prosty przepis na wigilijny przysmak. Smakuje jak u babci

Więcej o: