Zupy grzybowe przyrządza się na całym świecie od dawien dawna. W krajach zachodnich bardziej popularna jest zupa grzybowa o konsystencji kremu, która ma bazę podobną do sosu beszamelowego.
Zupa grzybowa w puszcze to narodowa duma Amerykanów. Campbell's Cream Of Mushroom Soup (Grzybowy krem Campbella) zaczęto sprzedawać już w 1934 roku.
U nas zupę robi się zwykle na bulionie warzywnym lub mięsno-warzywnym. Danie można przyrządzać z różnych grzybów (zarówno świeżych, jak i suszonych). Znamy ją w odmianie "gołej", a także w wersjach z kluskami, makaronem, łazankami czy kaszą. Często jest zabielana śmietaną.
Grzyby mają dużo potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza. W ich skład wchodzi również witamina A, C oraz witaminy z grupy B.
Wszystkie grzyby zawierają betaglukany, które najprawdopodobniej biorą udział w profilaktyce raka. Szczególnie pomocny w walce z nowotworami jest lakownica lśniąca, której wyciąg zapobiega chorobom nowotworowym i hamuje rozwój komórek raka piersi. Antyrakową renomę mają też boczniaki, borowiki szlachetne oraz kurki.
Grzyby mają w sobie związki, które regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz obniżają poziom cholesterolu, a także działają przeciwzapalnie.
Uwaga! Grzyby są ciężkostrawne. Nie powinny z nimi przesadzać osoby, które cierpią na problemy żołądkowe. Co więcej, warto wiedzieć też o tym, że grzyby magazynują w sobie substancje promieniotwórcze. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca jedzenie maksymalnie 250 g grzybów w tygodniu.
Nie do końca prawdziwy jest pogląd o tym, że grzyby są dobre dla osób, które się odchudzają. Owszem, nóżka grzyba zawiera sporo błonnika, ale najwięcej wtedy, gdy je się go na surowo, a tego raczej nikt nie praktykuje. Na korzyść grzybów przemawia fakt, że zupa grzybowa jest bardzo małokaloryczna.
Jeśli zamierzasz robić zupę z grzybów suszonych, pamiętaj, że trzeba je namoczyć wcześniej. Pamiętaj o tym, że danie przygotowane ze świeżych grzybów będzie mieć więcej wartości odżywczych.
Możesz podawać do zupy różne dodatki. Pomyśl nie tylko o tradycyjnych łazankach czy kaszy, lecz także o małych pierożkach, pasztecikach, kawałkach grzanek albo kurczaka. Zupa grzybowa świetnie łączy się z przeróżnymi serami.
Zupa grzybowa na święta Bożego Narodzenia (i nie tylko)
Zupa grzybowa z łazankami - składniki:
Zupa grzybowa z łazankami - sposób przygotowania:
Wywar z grzybów wymieszaj z wywarem z warzyw i zagotuj. W oddzielnym garnku ugotuj łazanki. Kapelusze grzybowe i ugotowaną marchew pokrój na małe kawałki. Na talerzach układaj łazanki, kawałki grzybów i marchewki. Zalej gorącą mieszanką wywarów. Do każdego talerza dodaj po łyżeczce śmietany i posyp koperkiem.
Autor: Junona Lamcha-Grynberg (przepis pochodzi z "Palce Lizać")
Zobacz także nasz przepis na uszka z grzybami: