Jak suszyć grzyby? Poznaj kilka sprawdzonych patentów

Jak suszyć grzyby? Tradycyjnie na papierze, a może w dedykowanym urządzeniu? Szukasz sposobu na grzyby? Sprawdź, jak w prosty i szybki sposób zachować zbiory na dłużej.

Suszenie grzybów, czyli jak zachować wyjątkowy smak na dłużej

Suszenie grzybów to skuteczny patent na przechowanie zebranych okazów. Suszone grzyby nie tylko zachowują smak i aromat, ale się też nie psują. Metod jest kilka: 

Warto wiedzieć, jak prawidłowo suszyć kurki czy borowiki. Kilka sprawdzonych patentów znajdziesz poniżej.

Jak suszyć kurki? Suszenie w piekarniku lub suszarce do owoców 

Suszone kurki to fantastyczny dodatek do dań, natomiast sam proces suszenia zdecydowanie cieszy oko. Wszystko za sprawą wyjątkowego koloru kurek, który jest nie tylko apetyczny, ale też bardzo energetyczny. Przywodzi na myśl słońce. Jak suszyć kurki? Kurki warto suszyć w piekarniku lub dedykowanej suszarce do warzyw i owoców. Szczegóły poniżej. 

Suszone kurki krok po kroku:

  1. Na początku grzyby należy oczyścić z ziemi i igliwia na przykład przy pomocy małego pędzelka i suchej ściereczki. 
  2. W przypadku dużego zabrudzenia grzyby należy wypłukać w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Po takiej kąpieli warto je dodatkowo osuszyć w suszarce do sałaty.  
  3. Następnie oczyszczone grzyby układamy na dwóch blachach piekarnika na papierze do pieczenia. 
  4. Kurki można suszyć w uchylonym piekarniku w temperaturze około 110 stopni.
  5. Po pewnym czasie mniej więcej wtedy, gdy kurki zmniejszą swoją objętość, grzyby można przełożyć na jedną blachę i piec jeszcze przez chwilę w 90 stopniach. 
Zobacz wideo Zobacz koniecznie przepis na kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Jak suszyć borowiki? Metoda suszenia na papierze 

Borowiki podobnie jak kurki najpierw należy oczyścić, zdecydowanie nie powinno się ich moczyć, ponieważ cały późniejszy proces suszenia może się nie udać. Grzyby czyścimy więc tylko przy pomocy pędzelka lub ściereczki. Jak suszyć borowiki? Zanim przejdziemy do suszenia, warto oddzielić kapelusze od nóżek, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest suszenie samych kapeluszy. 

Suszone borowiki krok po kroku 

Po wstępnej obróbce grzyby należy rozłożyć na papierze i suszyć przez okres około 3 dni. Suszone borowiki idealnie wychodzą na słońcu, ale przy braku pogody z powodzeniem można je ułożyć też na kaloryferze. 

Jak suszyć prawdziwki? Która metoda będzie najlepsza?


Prawdziwki to szlachetna odmiana borowika, grzyby te mają jeszcze więcej smaku i wyróżnia je wyjątkowy aromat. Odpowiedzi na pytanie, jak suszyć prawdziwki, należy szukać powyżej, w instrukcji dotyczącej suszenia borowików.

Suszone prawdziwki, kurki i borowiki- idealny składnik do potraw

Grzyby to fantastyczny dodatek do wielu przepisów, suszone prawdziwki można dodać na przykład do zupy, co przełoży się na jej niepowtarzalny smak i aromat. Suszone kurki idealnie sprawdzą się w formie masy do pierogów lub w sosie, dokładnie tak jak borowiki. 

Zobacz też: Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Poradnik dla początkujących

Więcej o:
Copyright © Agora SA