Sos chrzanowy - przepis w dwóch odsłonach. Idealny do wielkanocnych potraw i pieczonego mięsa

Sos chrzanowy to jedna z rzeczy, które są must-have na wielkanocnym stole. Przedstawiamy dwie wersje tego szybkiego sosu - na zimno i na ciepło. Wybierzcie ten, który wam bardziej pasuje!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chrzan: korzeń niezastąpiony na świątecznym stole. Dlaczego jest taki ważny?

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć chrzanu. Doskonałym sposobem na włączenie go do świątecznego posiłku jest sos chrzanowy. Jest idealny zarówno do jajek, jak i mięs. Robi się bardzo szybko, bo w maksymalnie 5 minut! Prezentujemy przepis na sos chrzanowy!

Jajka w sosie chrzanowymJajka w sosie chrzanowym, czyli idealne danie na Wielki Post. Jak zrobić smaczne jajka wielkanocne?

Sos chrzanowy - przepis na zimno

Składniki są następujące (ilość zależy od stopnia gęstości, jaki chcesz uzyskać):

  • majonez,
  • jogurt naturalny lub śmietana 18%
  • chrzan,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz, ew. cukier (aby sos był mniej kwaśny).

Możesz dodać też zioła, np. szczypiorek, pietruszka, koperek lub inne, które lubisz. 

Przygotowanie sosu chrzanowego na zimno jest bardzo proste i szybkie:

  1. Wymieszaj majonez, jogurt/śmietanę, sok z cytryny i oczywiście chrzan;
  2. Na koniec przypraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami;
  3. Wymieszaj całość dokładnie na gładką masę.

Podawaj do jajek, mięs, ryb warzyw czy pasztetów. Smacznego!

Sos chrzanowySos chrzanowy - do jajek i do mięs

Sos chrzanowy - przepis na ciepło

Do zrobienia go potrzebujesz (ilość zależy od stopnia gęstości, jaki chcesz uzyskać):

  • bulion/rosół,
  • chrzan tarty (najlepiej o zawartości minimum 70% chrzanu),
  • śmietana 18%,
  • sok z cytryny (do skropienia  świeżego chrzanu)
  • mąka,
  • masło,
  • przyprawy - sól, pieprz i cukier.

Przygotowanie:

  1. Masło stop w rondelku, dodaj mąkę i bulion/rosół, energicznie mieszaj i zagotuj;
  2. Śmietanę posól, roztrzep i dodaj odrobinę bulionu. Wlej do rondla i zagotuj;
  3. Dodaj przyprawy. Na koniec dołóż chrzan. Nie gotuj, bo straci aromat!
  4. Podawaj do jajek, mięs czy kasz do obiadu. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: