Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Uczestniczka 7. edycji programu "MasterChef", Natalia Maszkowska zaprezentowała na swoim koncie na TikToku przepis na ekspresowy żurek na Wielkanoc. Tę szybką zupę zrobisz w zaledwie 40 minut! Musicie spróbować jeszcze przed świętami!
Do szybkiego żurku świątecznego będziesz potrzebować takich składników jak:
Przyrządzenie szybkiego żurku Natalii Maszkowskiej jest bardzo proste:
Podawaj z dodatkami - jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Są osoby, które jedzą żurek z chlebem, a nawet ziemniakami czy grzybami. Jak kto woli! Ważne, aby smakowało!
Na koniec kilka rad od autorki przepisu, Natalii Maszkowskiej:
Z żurkiem jest związany stary, wielkanocny obrzęd „pogrzeb żuru"? Robiono to na znak, że skończył się Wielki Post. Obrzęd polegał na wylaniu resztek żurku i zakopaniu głęboko w ziemi lub rozbiciu garnka, w którym ta zupa się znajdowała. Niekiedy do resztek żurku dodano popiół - również na znak, że nastał koniec pokuty.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.