Ekspresowy żurek na Wielkanoc. Szybka i prosta wersja świątecznej zupy. Dobra na "ostatnią chwilę"

W świątecznej krzątaninie nie starcza ci czasu i boisz się, że nie zrobisz wszystkiego? Mamy małą pomoc - przepis na ekspresowy żurek na Wielkanoc! To prosty i szybki sposób na tę klasyczną zupę. Koniecznie wypróbujcie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Uczestniczka 7. edycji programu "MasterChef", Natalia Maszkowska zaprezentowała na swoim koncie na TikToku przepis na ekspresowy żurek na Wielkanoc. Tę szybką zupę zrobisz w zaledwie 40 minut! Musicie spróbować jeszcze przed świętami!

Ekspresowy żurek na Wielkanoc - składniki

Do szybkiego żurku świątecznego będziesz potrzebować takich składników jak:

  • wędzony boczek,
  • kiełbasa,
  • cebula,
  • czosnek,
  • bulion lub woda,
  • chrzan,
  • śmietana,
  • zakwas,
  • majeranek,
  • liście laurowe,
  • sól i pieprz.

Ekspresowy żurek na Wielkanoc - przygotowanie

Przyrządzenie szybkiego żurku Natalii Maszkowskiej jest bardzo proste:

  1. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na patelni;
  2. Dodaj do niego posiekaną cebulę i czosnek;
  3. Po kilku minutach dodaj również kiełbasę, chrzan oraz bulion (bądź wodę);
  4. Przypraw całość i wlej zakwas;
  5. Gdy połączysz wszystkie składniki, gotuj je przez 40 minut;

Podawaj z dodatkami - jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Są osoby, które jedzą żurek z chlebem, a nawet ziemniakami czy grzybami. Jak kto woli! Ważne, aby smakowało!

Ekspresowy żurek na Wielkanoc - porady końcowe od autorki przepisu

Na koniec kilka rad od autorki przepisu, Natalii Maszkowskiej:

  • Do żurku możesz użyć zakwasu ze sklepu. Musisz tylko dokładnie przeczytać skład;
  • Sekretnym składnikiem autorki jest duża ilość… śmietany. Dzięki niej jest tak pyszny!

Ekspresowy żurek na Wielkanoc - ciekawostka

Z żurkiem jest związany stary, wielkanocny obrzęd „pogrzeb żuru"? Robiono to na znak, że skończył się Wielki Post. Obrzęd polegał na wylaniu resztek żurku i zakopaniu głęboko w ziemi lub rozbiciu garnka, w którym ta zupa się znajdowała. Niekiedy do resztek żurku dodano popiół - również na znak, że nastał koniec pokuty.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.