Żurek wegetariański - czy można przygotować żurek bezmięsny?

Żurek to jedna z podstawowych potraw na wielkanocnym stole. Sprawdźmy, czy żurek wegetariański to dobry pomysł na śniadanie wielkanocne, jeśli przy stole zasiądą również osoby, które nie jedzą mięsa. Żurek bez boczku i kiełbaski - czy to w ogóle możliwe?

Jak zrobić żurek wegetariański?

Jeśli podczas śniadania wielkanocnego przy stole mają pojawić się osoby, które z jakiegoś powodu nie jedzą mięsa, warto dowiedzieć się, jak zrobić żurek wegetariański. Dla wielu miłośników tej potrawy wykluczenie mięsnych składników wydaje się niemożliwe. Mówi się, że sekret udanego żurku tkwi w odpowiednio zbalansowanych smakach i aromatach. Chodzi o taki dobór proporcji poszczególnych składników, by wywar, zakwas oraz charakterystyczne dla żurku dodatki, tworzyły harmonijną mieszankę. Wydawać by się mogło, że żurek bez mięsnego wywaru, a także dodatku boczku, wędzonki, żeberek czy kiełbasy nie jest w stanie istnieć. Tymczasem okazuje się, że mięsne dodatki wcale nie są w żurku najważniejsze. Wyeliminowanie ich pozwoli na przygotowanie tej staropolskiej potrawy w wersji wegetariańskiej.

Samodzielnie wyhodowana rzeżucha to lepsza opcja niż kupno gotowej.Kupujesz gotową rzeżuchę? Tak jak inne kiełki, może być niebezpieczna

Czym wege żurek różni się od żurku klasycznego?

Chcąc przygotować wege żurek musimy przede wszystkim zrezygnować z mięsnych dodatków. Nie możemy więc korzystać z wywaru (bulionu) mięsnego, wykorzystywać do ugotowania zupy boczku, żeberek czy wędzonki, jak również podawać żurku z tradycyjną kiełbasą. O ile tę ostatnią można zastąpić wędliną wege, o tyle sam sposób przyrządzenia żurku wegetariańskiego będzie się nieco różnił od przepisu na żurek klasyczny. Nie od dziś wiadomo, że ograniczenia czy wykluczenia spożywcze są niezwykłą motywacją do poszukiwania nowych, oryginalnych smaków. Chęć zastąpienia mięsa wartościowymi zamiennikami, połączona z kulinarną wyobraźnią, prowadzi do powstawania potraw, które z powodzeniem konkurują ze swymi pierwowzorami, często wygrywając tę konkurencję walorami smakowymi oraz aromatem.

Zobacz też: Żurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Żurek wegetariański: przepis

Jak najprościej przyrządzić żurek wegetariański? Przepis, który proponujemy, nie jest zbyt skomplikowany, sięga po proste składniki, a jego sekretem jest skarmelizowanie poszczególnych produktów, czyli jednoczesne smażenie i duszenie ich przez dłuższy czas.

Składniki:

  • 3 duże cebule,
  • pół korzenia selera,
  • 200 g boczniaków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ok. 300 ml zakwasu na żurek,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • olej,
  • łyżeczka tartego chrzanu,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Cebule posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebule, przykryć i trzymać na małym ogniu. Seler pokroić w kostkę, boczniaki w paski, dorzucić do cebuli, wymieszać, nadal trzymać na małym ogniu. Posiekać czosnek, rozetrzeć nożem z odrobiną soli, dodać do garnka, wymieszać, przykryć. Po około 20 minutach, gdy cebula będzie lekko zrumieniona i zupełnie miękka, wlać do garnka wodę, zagotować, dodać zakwas, chrzan i wymieszać. Śmietanę rozrobić z odrobiną zupy, powoli wlać do garnka, ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu kolejne kilka minut. Podawać ze zrumienionymi ziemniakami (pokrojone w plastry obgotować, następnie skropić olejem i zrumienić na patelni z obu stron) oraz ugotowanymi jajkami.

Wielkanocny stółDania na Wielkanoc: co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?

Żurek wegetariański krok po kroku

A może przepis ''na bogato''? Przedstawiamy, jak wykonać żurek wegetariański krok po kroku!

Składniki:

  • 3-4 cebule,
  • 1 kg ziemniaków (upieczonych lub ugotowanych w mundurkach),
  • 1 butelka (ok. 800 ml) zakwasu na żur,
  • 5 suszonych grzybów (drobno pokruszonych),
  • 300 g wędzonego tofu lub tempehu,
  • opcjonalnie 5 jajek,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • pieprz mielony,
  • sól wędzona,
  • 3 łyżki masła lub oleju,
  • 250 ml słodkiej śmietany 30% lub śmietany roślinnej (np. z nerkowców),
  • 3 litry wody,
  • majeranek,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • opcjonalnie kiełbasa wegetariańska.

Sposób przygotowania:

Cebule obrać i pokroić w kostkę, usmażyć na złoto na maśle lub oleju. Do dużego garnka wlać wodę, dodać cebule, ziele angielskie, pokruszone drobno grzyby, liście laurowe, posolić solą wędzoną. Gotować ok. 25 minut. Ziemniaki ugotować bądź upiec w mundurkach do miękkości, obrać, pokroić w kostkę. Wlać do zupy zakwas, zagotować ponownie, gotować przez kolejne 5 minut. Zalać śmietaną. Dodać pokrojone ziemniaki, dołożyć pokrojone w plastry tofu lub tempehu oraz ewentualnie białą wegetariańską kiełbasę, delikatnie zamieszać, podgrzać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wgnieść dwa ząbki czosnku i dodać chrzan. Można podawać z jajkiem.

Warto pamiętać, że zastępując klasyczną śmietanę śmietaną roślinną, jak również podając żurek bez dodatku jajka, stworzymy wegańską wersję potrawy. Dodając do zupy tofu lub tempeh warto sprawdzić czy zawierają gluten, również biała kiełbasa wegetariańska może go zawierać. Tradycyjny zakwas możemy zastąpić zakwasem bezglutenowym, który można przygotować samodzielnie, z mąki ryżowej, czosnku i soku z kapusty lub kiszonych ogórków. Wybierając składniki bezglutenowe sprawimy, że potrawa będzie również bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu.

Zobacz też: Święconka 2021- sprawdź, czego nie może zabraknąć w koszyku