Ciasto góra lodowa - pyszny deser z białym kremem. Szybki w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia

Słodkości to coś, za czym wprost szalejemy. Często trudno nam wyobrazić sobie dzień bez kawałka ciasta czy innego deseru. A jeśli jeszcze nie trzeba byłoby go piec... Bajka! Na szczęście takich ciast jest całkiem sporo, a jednym z nich jest góra lodowa. Wygląda estetycznie i łatwo ją zrobić. Sami się przekonajcie.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl. 

Na naszych stołach często lądują różne ciasta i ciasteczka. W niektórych najważniejszym dodatkiem jest krem, w innych czekolada. Połączone składniki sprawiają, że czujemy przysłowiowe niebo w gębie. Tak może być również w przypadku ciasta góra lodowa. Czy macie ochotę sprawdzić przepis na ten niecodzienny deser? 

Ciasto góra lodowa. Skąd wzięła się nazwa?

Nie wiadomo, kim był twórca deseru. Nie ma również informacji na temat jego pochodzenia. Ciasto ma przypominać majestatyczną górę lodową, która wzbija się ponad oceany. Taki wygląd nadają mu kształty, które uzyskamy podczas modelowania słodkości. Dużo daje również biały krem oraz polewa na bazie mleka w proszku. Jak to od zawsze mówili najstarsi górale: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. To zaczynamy przygotowania!

Ciasto góra lodowa - potrzebne składniki

Spód zrobisz z:

  • 30 kakaowych herbatników,
  • 20 okrągłych biszkoptów.

Produkty na krem to: 

  • 3 szklanki mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • kostka masła,
  • łyżka mąki pszennej.

Polewę wykonasz z:

  • 1,5 szklanki mleka w proszku,
  • pół szklanki wody,
  • kostki masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 płaskiej łyżeczki żelatyny
  • niebieskiego barwnika spożywczego

Ciasto góra lodowa - przepis na niecodzienny deser

Jak zrobić ciasto:

  1. Wyjmij masło z lodówki i poczekaj, aż stanie się miękkie.
  2. Zagotuj na średnim ogniu dwie szklanki mleka z cukrem. Pozostałe składniki (oprócz masła) wymieszaj dokładnie w kubeczku. 
  3. Słodki płyn w garnku doprowadź do wrzenia i od razu zmniejsz ogień. Do rondelka wlej masę z kubeczka i zacznij energicznie mieszać. Ponownie zagotuj i zestaw z palnika. 
  4. Wystudź budyń. W tym celu możesz wystawić go za okno lub zanieść do chłodnego pomieszczenia.
  5. Ubij masło na puszystą masę. Kiedy będzie miało odpowiednią konsystencję, zacznij dodawać zimny budyń. Rób to stopniowo, gdyż dzięki temu składniki szybciej się połączą. 
  6. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia poukładaj herbatniki. Na ciastkach rozsmaruj 2/3 kremu. Masę zakryj pozostałymi herbatnikami. Ponownie wyłóż krem i dokładnie go rozprowadź. 
  7. Biszkopty podziel na pół i wbijaj je do masy. Powinny się ze sobą stykać. 
  8. Ciasto włóż do lodówki, by stężało.

Przygotowanie polewy:

  1. W garnku umieść masło, wodę i cukier. Wszystko rozpuść i zagotuj. 
  2. Zdejmij naczynie z pieca i od razu wsyp do niego mleko w proszku. Energicznie wymieszaj i w razie potrzeby zmiksuj polewę blenderem. 
  3. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj niebieski barwnik spożywczy i łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny. Zacznij mieszać składniki.
  4. Ciasto oblewaj na przemian. 
Zobacz wideo Makowiec nowojorski

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.