Ciasto owsiane - przepis na nietypowe drugie śniadanie. W połączeniu z kawą to idealny początek dnia

Zwolennicy szybkich śniadań na słodko z pewnością pokochają ten przepis na ciasto owsiane, jako fajną alternatywę dla nudnej owsianki na mleku. Tu ciasto jest miękkie, aromatyczne i delikatne w smaku, a posypka z migdałów i wiórków kokosowych fajnie chrupie w ustach. Ciasto owsiane - przepis na nietypowe śniadanie - to wilgotny deser dla każdego. Dodajmy do tego ulubioną kawę i mamy idealny początek dnia.

Ciasto owsiane, czyli smaczny placek z płatków owsianych, do którego dodajemy to, na co akurat mamy ochotę. Może być słono i słodko. Do wyboru - do koloru. My polecamy gruszki, migdały, wiórki kokosowe, czekoladę deserową i włoskie orzechy – właściwie do naszego ciasta owsianego – przepisu na nietypowe śniadanie pasuje praktycznie wszystko.

Zobacz wideo Monkey bread

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto owsiane - przepis na zdrową przekąskę 

Ciasto owsiane, przepis z dodatkową porcją gorzkiej czekolady – będzie idealny dla wszystkich tych, którzy lubią łączyć różne smaki. Wystarczy kawałek, aby nasycić się na wiele godzin. Ciasto owsiane sprawdzi się też jako przekąska na później. Można zapakować kawałek do pojemnika i cieszyć się wspaniałym smakiem gdziekolwiek tylko chcesz.

Składniki

  • szklanka płatków owsianych,
  • 300 ml mleka,
  • pół kostki masła,
  • szklanka cukru trzcinowego,
  • cztery duże jaja,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka sody,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich, 
  • tabliczka czekolady deserowej,
  • pół szklanki migdałów,
  • pół szklanki wiórek kokosowych.

Wykonanie – bajecznie prosty przepis na ciasto owsiane

Płatki owsiane zalewamy gotującym się mlekiem, odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Dodajemy masło oraz połowę cukru trzcinowego, mieszamy, studzimy.

Następnie ubijamy jajka z drugą połową cukru trzcinowego na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy płatki owsiane, mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy 2/3 posiekanych orzechów oraz czekoladę. Gotową masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch ciasta posypujemy resztą orzechów. Dodajemy migdały i wiórki kokosowe. 

Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-50 minut (bez termoobiegu). Gotowe ciasto owsiane, po wystudzeniu możemy oblać gotową polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem. Fajnie też sprawdzi się konfitura domowej roboty, która nieco przełamie gorzki posmak po czekoladzie. 

Ciasto owsiane – przepis nie tylko na śniadanie

Przepis ten możemy wykonać na różne okazje – nie tylko z myślą o śniadaniu. Doskonale sprawdzi się w czasie wiosennych pikników lub jako dodatek do wieczornej kawy w czasie rodzinnego spotkania.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.