Kanapki z pastą z tuńczyka to idealny zestaw na śniadanie, przystawkę do obiadu, a nawet kolację. Tego typu pasty najlepiej sprawdzają się oczywiście jako dodatek do pieczywa. Spróbujcie ją jednak kiedyś podać np. na liściach sałaty. Pasta z tuńczykiem powstaje oczywiście z tuńczyka z puszki oraz kilku łatwo dostępnych składników, które na pewno masz w zakamarkach swojej lodówki. Przyciągnie wzrok wszystkich domowników.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Pasta z tuńczyka na wielkanocne śniadanie
Pasta z tuńczyka to jeden z naszych szybkich sposobów na pastę kanapkową. Przygotowywana jest często w weekendy na śniadanie. Jest też świetna jako dip na różne przyjęcia – stawiana na stole obok hummusu, czy też pasty z soczewicy. Ta pasta z tuńczykiem to też świetny pomysł na farsz do jajek, a warto o niej pomyśleć szczególnie teraz, przed Wielkanocą.
Składniki na błyskawiczną pastę z tuńczyka
Sposób przygotowania pasty z tuńczyka
Rybę odsączyć z zalewy, rozdrobnić w misce. Dodać posiekany szczypior lub cebulę, posiekane drobno jaja i ogórki, doprawić solą i pieprzem dla smaku, wymieszać z majonezem. Błyskawiczna pasta z tuńczyka gotowa!
Do pasty możemy również dodać paprykę konserwową oraz posiekane zielone lub czarne oliwki. W zasadzie wszystko to, co znajdziesz w swojej lodówce.
Pasta z tuńczyka, to najczęściej pojawiające się na naszym stole domowe smarowidło do kanapek. Lubimy ją za jej wyrazisty smak, za łatwość przygotowania i to, że pasuje do wielu dodatków. Jej smak można modyfikować, dodając koperek, natkę pietruszki, kapary, oliwki czy też suszone pomidory. Wyśmienicie smakuje również z serem pleśniowym. To bardzo uniwersalna i smaczna rzecz. Polecamy każdemu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.