Masz tylko 10 minut? Podpowiadamy, jak zrobić błyskawiczną pastę z tuńczyka

Brak czasu to prawdziwa zmora większosci osób. Ciągle gdzieś się spieszymy, za czymś gonimy. Z myślą o tych, którzy nie lubią tracic długich godzin na przygotowywanie posiłków powstał przepis na błyskawiczną pastę z tuńczyka. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik zdrowego i pożywnego śniadania, a także jako przystawka na wszelkich imprezach.

Kanapki z pastą z tuńczyka to idealny zestaw na śniadanie, przystawkę do obiadu, a nawet kolację. Tego typu pasty najlepiej sprawdzają się oczywiście jako dodatek do pieczywa. Spróbujcie ją jednak kiedyś podać np. na liściach sałaty. Pasta z tuńczykiem powstaje oczywiście z tuńczyka z puszki oraz kilku łatwo dostępnych składników, które na pewno masz w zakamarkach swojej lodówki. Przyciągnie wzrok wszystkich domowników.

Zobacz wideo Pasta z pieczonego kurczaka na grzance

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Pasta z tuńczyka na wielkanocne śniadanie

Pasta z tuńczyka to jeden z naszych szybkich sposobów na pastę kanapkową. Przygotowywana jest często w weekendy na śniadanie. Jest też świetna jako dip na różne przyjęcia – stawiana na stole obok hummusu, czy też pasty z soczewicy. Ta pasta z tuńczykiem to też świetny pomysł na farsz do jajek, a warto o niej pomyśleć szczególnie teraz, przed Wielkanocą.

Składniki na błyskawiczną pastę z tuńczyka

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 małe ogórki konserwowe lub kiszone
  • pęczek szczypioru lub mała cebula
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania pasty z tuńczyka

Rybę odsączyć z zalewy, rozdrobnić w misce. Dodać posiekany szczypior lub cebulę, posiekane drobno jaja i ogórki, doprawić solą i pieprzem dla smaku, wymieszać z majonezem. Błyskawiczna pasta z tuńczyka gotowa!

Do pasty możemy również dodać paprykę konserwową oraz posiekane zielone lub czarne oliwki. W zasadzie wszystko to, co znajdziesz w swojej lodówce. 

Pasta z tuńczyka, to najczęściej pojawiające się na naszym stole domowe smarowidło do kanapek. Lubimy ją za jej wyrazisty smak, za łatwość przygotowania i to, że pasuje do wielu dodatków. Jej smak można modyfikować, dodając koperek, natkę pietruszki, kapary, oliwki czy też suszone pomidory. Wyśmienicie smakuje również z serem pleśniowym. To bardzo uniwersalna i smaczna rzecz. Polecamy każdemu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.