Żurek z twarogiem i kiełbasą oraz hartowaną śmietaną. Przepis Ewy Wachowicz z nietypowymi składnikami

Przygotowywanie potraw ma to do siebie, że każdy przepis można zmodyfikować według uznania. Pokazuje to Ewa Wachowicz, która podzieliła się własnym sposobem na zrobienie żurku. Twaróg, zioła i kiełbasa wiejska to tylko niektóre ze składników. Co jeszcze powinno znaleźć się w zupie gotowanej według jej przepisu?

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Zastanawiasz się, w jaki sposób możesz urozmaicić żurek? Pomoże w tym Ewa Wachowicz, która do zupy dodaje pewien składnik... na pierwszy rzut oka taki, który może wydać się kontrowersyjny. Jest nim twaróg! Choć wydaje się, że nie pasuje on do tego tradycyjnego dania, autorka zapewnia, że jako dodatek do zupy sprawdza się wyśmienicie. Przetestujmy więc ten przepis we własnych kuchniach.

Hamburger według przepisu Magdy Gessler (zdj. ilustracyjne)Amerykańskie hamburgery z przepisu Magdy Gessler. Sekretem smaku jest ser

Żurek z twarogiem i kiełbasą, czyli klasyka z nutą nowoczesności. Domownicy rozsmakują się w tej wersji

Żur to tradycyjna polska zupa. Znana jest również na terenach Czech, Białorusi i Słowacji. Jej podstawą jest wywar mięsny i zakwas chlebowy (zazwyczaj wykorzystuje się do niego mąkę żytnią). Dlaczego potrawa ta została nazwana żurkiem? "Winę" ponosi jej cierpki smak. Żur pochodzi od niemieckiego słowa sur (sauer), które oznacza kwaśny.

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Składniki, z których zrobisz żurek:

  • 2 marchewki,
  • pietruszkę,
  • pół selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebulę,
  • liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 200 ml zakwasu na żur z płatków owsianych,
  • kawałek kiełbasy wiejskiej,
  • 4 łyżki śmietany,
  • przyprawy: sól, majeranek, lubczyk, rozmaryn,
  • 200 g twarogu do podania.

Zapiekanka makaronowaZapiekanka makaronowa z kurczakiem - przepis. Gwarancja smaku to połączenie dwóch serów

Ta zupa według Ewy Wachowicz smakuje wyśmienicie. Warto wypróbować dodanie tego nieoczywistego składnika

  1. Cebulę obierz i przekrój na pół. Oparz ją na patelni.
  2. Marchewki, seler, oraz pietruszkę umyj, obierz i pokrój. Wrzuć do dużego garnka.
  3. Do warzyw dodaj cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  4. Rozmaryn, majeranek i lubczyk włóż do torebki, z której parzy się herbatę i wrzuć do tego samego naczynia.
  5. Całość zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę. W tym czasie pokrój kiełbasę na mniejsze kawałki.
  6. Przecedź wywar. Do płynu dorzuć wiejską i wlej przez sitko dobrze wymieszany zakwas. Przypraw majerankiem.
  7. Na koniec dodaj zahartowaną wrzątkiem śmietanę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dopraw solą i pieprzem według uznania. 
  8. Twaróg pokrój w kostkę, połóż na dnie talerza i zalej żurkiem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: