Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Zastanawiasz się, w jaki sposób możesz urozmaicić żurek? Pomoże w tym Ewa Wachowicz, która do zupy dodaje pewien składnik... na pierwszy rzut oka taki, który może wydać się kontrowersyjny. Jest nim twaróg! Choć wydaje się, że nie pasuje on do tego tradycyjnego dania, autorka zapewnia, że jako dodatek do zupy sprawdza się wyśmienicie. Przetestujmy więc ten przepis we własnych kuchniach.
Żurek z twarogiem i kiełbasą, czyli klasyka z nutą nowoczesności. Domownicy rozsmakują się w tej wersji
Żur to tradycyjna polska zupa. Znana jest również na terenach Czech, Białorusi i Słowacji. Jej podstawą jest wywar mięsny i zakwas chlebowy (zazwyczaj wykorzystuje się do niego mąkę żytnią). Dlaczego potrawa ta została nazwana żurkiem? "Winę" ponosi jej cierpki smak. Żur pochodzi od niemieckiego słowa sur (sauer), które oznacza kwaśny.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
Składniki, z których zrobisz żurek:
- 2 marchewki,
- pietruszkę,
- pół selera,
- 2 ząbki czosnku,
- cebulę,
- liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 200 ml zakwasu na żur z płatków owsianych,
- kawałek kiełbasy wiejskiej,
- 4 łyżki śmietany,
- przyprawy: sól, majeranek, lubczyk, rozmaryn,
- 200 g twarogu do podania.
Ta zupa według Ewy Wachowicz smakuje wyśmienicie. Warto wypróbować dodanie tego nieoczywistego składnika
- Cebulę obierz i przekrój na pół. Oparz ją na patelni.
- Marchewki, seler, oraz pietruszkę umyj, obierz i pokrój. Wrzuć do dużego garnka.
- Do warzyw dodaj cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Rozmaryn, majeranek i lubczyk włóż do torebki, z której parzy się herbatę i wrzuć do tego samego naczynia.
- Całość zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę. W tym czasie pokrój kiełbasę na mniejsze kawałki.
- Przecedź wywar. Do płynu dorzuć wiejską i wlej przez sitko dobrze wymieszany zakwas. Przypraw majerankiem.
- Na koniec dodaj zahartowaną wrzątkiem śmietanę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Twaróg pokrój w kostkę, połóż na dnie talerza i zalej żurkiem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.