• Link został skopiowany

Kotlety mielone Magdy Gessler. Zrób według jej przepisu, a będą wyjątkowo soczyste

Dla wielu osób obiad bez tego dania się nie liczy. Przedstawiamy kotlety mielone Magdy Gessler. Słynna restauratorka podzieliła się recepturą, dzięki której mięso będzie bardziej soczyste.
Kotlety mielone Magdy Gessler
Unsplash.com

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety mielone to klasyka. Często pojawiają się w polskich domach w towarzystwie gotowanych ziemniaków i surówki lub mizerii. Magda Gessler ma na nie swój pomysł i podzieliła się nim z fanami. Dzięki jej wskazówkom możemy sprawić, że mięso będzie soczyste i miękkie w środku. Jak więc dobrze przygotować kotlety mielone Gessler?

Kotlety mielone Gessler. Przepis, dzięki któremu mięso będzie soczyste

Kluczem do idealnych kotletów mielonych jest cebula, a raczej sposób, w jaki zostanie ona przyrządzona. Większość przepisów sugeruje dodawanie surowego warzywa, ale restauratorka ma na ten temat inne zdanie. Sugeruje, by wcześniej ją podsmażyć i wystudzić. Ważne jest również wcześniejsze namoczenie bułki - można w wodzie lub w mleku. Magda Gessler do mięsa mielonego dodaje także wodę. Te porady sprawią, że mięso mielone będzie idealne po wysmażeniu.

Kotlety mielone Gessler. Przepis z niewielką ilością składników

Przygotuj:

  • kilogram dobrej jakości mięsa wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 2 bułki,
  • 2 duże cebule,
  • mleko,
  • 50 g masła,
  • 50 ml wody,
  • bułkę tartą,
  • pieprz i sól.

Kotlety mielone Gessler. Przepis idealny na tradycyjny obiad

  1. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Zeszklij ją na maśle, potem odstaw ją do wystygnięcia.
  2. Mięso wymieszaj w dużej misce z jajkami, solą, pieprzem, wodą i wystudzoną cebulą. 
  3. Namoczone w mleku bułki przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa i dodaj je do wyżej wymienionych składników. Wyrabiaj mielone przez kilka minut.
  4. Z masy stwórz średniej wielkości kulki i obtocz je w bułce tartej.
  5. Kotlety smaż na średniej mocy palnika w głębokim tłuszczu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: