Łosoś to ryba morska ciesząca się coraz większą popularnością na polskich stołach. Jego surowe mięso ma charakterystyczny, różowo-pomarańczowy kolor. Bogaty w cenne składniki odżywcze łosoś ma również szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Warto spróbować, jak smakuje, upieczony w piekarniku z dodatkiem warzyw.
Zobacz wideo Łosoś po indyjsku z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na łososia. Te warzywa świetnie odnajdą się w towarzystwie pieczonej ryby
Składniki:
- 200 g łososia
- 80 g brokuła
- 80 g pomidorków koktajlowych
- 80 g papryki
- 100 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- wyciśnięty sok z połówki cytryny
- rozmaryn
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Tak przygotujesz tę rybę. Pamiętaj, aby osuszyć ją przed dodaniem przypraw
- Łososia myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Warto też skropić rybę cytryną.
- Do żaroodpornego naczynia wsypujemy szpinak, dodajemy posiekany czosnek, skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy.
- Na szpinaku układamy łososia. Warto pamiętać, by ułożyć rybę skórą do dołu. Dookoła mięsa rozkładamy przygotowane i umyte warzywa.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i całość pieczemy przez około 15-20 minut.
- Tak przygotowana ryba jest gotowa do podania. Dobrze komponuje się z pieczonymi ziemniakami, ryżem oraz pieczywem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.