Przepis na łososia z piekarnika - smaczna alternatywa dla mięsa. Będziesz zaskoczony użytą przyprawą

Dzielimy się na osoby, które kochają lub nienawidzą ryby. Nie jest tajemnicą, że dania z nimi są zdrowe i bogate w kwasy omega 3. Jednak przygotowanie bywa czasochłonne, a zdaniem niektórych - ryby nie mają smaku. Przedstawiamy więc przepis na łososia z piekarnika, który z pewnością zadziwia.
Zobacz wideo 60 procent Polaków uważa, że ryba to nie mięso

Łosoś to jedna z chętniej jadanych w Polsce ryb. Jej delikatne mięso rozpływa się w ustach i pobudza nasze kubki smakowe. W jaki sposób można przyrządzić łososia, by móc powiedzieć, że to niebo w gębie? Oto sprawdzony przepis na łososia z piekarnika.

Dlaczego warto jeść łososia?

Ryba ta jest pełna wartości odżywczych, zaspokaja nasze zapotrzebowanie na witaminy i sole mineralne. Okazuje się, że korzyści z jej jedzenia jest mnóstwo. Dlatego też przepis na łososia swobodnie może dołączyć do naszego stałego menu. Co zyskamy, gdy się z nim zaprzyjaźnimy? Zawiera on kwasy Omega-3, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Ryba zwalcza także stany zapalne, zaś witaminy z grupy B, które są w niej zawarte, wspomagają utrzymanie naturalnej równowagi organizmu. Łosoś pozytywnie wpływa na pracę mózgu. 

Co jeść zimą, żeby nie chorować? Naturalne antybiotyki i produkty o działaniu antybakteryjnym. Zdjęcie ilustracyjneCo jeść zimą, żeby nie chorować? Jak wzmocnić odporność?

Przepis na łososia z sosem z dodatkiem słodkiego chilli - składniki

Do wykonania tego dania potrzebne będą:

  • 350 g filetu z łososia,
  • łyżka sosu sojowego,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 5 łyżek sosu sweet chilli.

Piramida w Rapie przed remontemJakie tajemnice skrywa najstarsza piramida w Polsce? Duchy powodują śmierć krów

Przepis na łososia z piekarnika - wykonanie

  1. Obierz rybę ze skórki i przetnij ją na pół. 
  2. Połóż łososia na talerzu, polej sosem sojowym i skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu polej rybę sosem sweet chilli.
  3. Marynuj wszystko przez godzinę. Naczynie możesz włożyć na ten czas do lodówki.
  4. Łososia włóż do żaroodpornej formy i polej marynatą. Piecz go przez 15 minut w temperaturze 250 stopni.
  5. Podawaj z grzankami, ryżem lub kaszą. Ryba dobrze skomponuje się również z kawałkami ananasa.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej informacji znajduje się na stronie gazeta.pl.

Więcej o: