Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Naleśniki to popularne danie serwowane na obiad, a także pomysł na słodkie śniadanie czy deser. Niezliczona ilość przepisów daje nam ogromne pole do popisu - możemy przygotować naleśniki z dowolnym nadzieniem zarówno na słodko, jak i na słono. To sprawia, że to danie nigdy się nie nudzi i zawsze pysznie smakuje.
Grube, puszyste i delikatne naleśniki swoją wyjątkową lekkość zawdzięczają dodatkowi ubitej piany z białek do ciasta. Kolejnym składnikiem, który wpływa na konsystencję, jest dodatek wody gazowanej. Jeśli przygotujesz ciasto w ten sposób, możesz się spodziewać smacznych efektów! W naszym przepisie zdradzamy krok po kroku, jak je przygotować i z czym je podać, by zachwyciły nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Składniki na ciasto:
Składniki dodatkowe:
Sposób przygotowania:
Aby uzyskać idealnie puszyste naleśniki, należy zacząć od ubicia białek jaja na sztywną pianę.
W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe produkty, czyli: mąkę, wodę, mleko, żółtka i cukier waniliowy. Miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z minimalnym dodatkiem oleju- najlepiej sprawdzi się specjalna patelnia do naleśników. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Warto pamiętać, że smażenie na małym ogniu zagwarantuje, że ciasto się nie przypali.
Do przygotowania masy należy ubić śmietankę z cukrem a pod koniec dodać serek mascarpone. Naleśniki smarujemy serkiem i dodajemy świeże owoce. Słodkim dodatkiem może być też ulubiony dżem lub sos czekoladowy.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.