Przepis na puszyste naleśniki. Sekret? Odpowiednio przygotowane, lekkie ciasto

Naleśniki to danie uwielbiane przez niemalże każdego. Są przygotowywane zarówno na słodko, jak i na słono. Obie wersje cieszą się ogromną popularnością. Jednak bez względu na nadzienie kluczowe okazuję się ciasto. Sprawdź, co zrobić, by naleśniki były lekki i puszyste w naszym sprawdzonym przepisie.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki to popularne danie serwowane na obiad, a także pomysł na słodkie śniadanie czy deser. Niezliczona ilość przepisów daje nam ogromne pole do popisu - możemy przygotować naleśniki z dowolnym nadzieniem zarówno na słodko, jak i na słono. To sprawia, że to danie nigdy się nie nudzi i zawsze pysznie smakuje.

NalesnikiCiasto na naleśniki - przepis na miękkie i elastyczne. Ważny jest pewien trik

Jak przygotować ciasto, by naleśniki były puszyste? 

Grube, puszyste i delikatne naleśniki swoją wyjątkową lekkość zawdzięczają dodatkowi ubitej piany z białek do ciasta. Kolejnym składnikiem, który wpływa na konsystencję, jest dodatek wody gazowanej. Jeśli przygotujesz ciasto w ten sposób, możesz się spodziewać smacznych efektów! W naszym przepisie zdradzamy krok po kroku, jak je przygotować i z czym je podać, by zachwyciły nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Zobacz wideo Naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami

Przepis na puszyste i lekkie naleśniki

Składniki na ciasto:

  • 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżka cukru waniliowego

Składniki dodatkowe:

  • serek mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36 proc.
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania:

Aby uzyskać idealnie puszyste naleśniki, należy zacząć od ubicia białek jaja na sztywną pianę.

W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe produkty, czyli: mąkę, wodę, mleko, żółtka i cukier waniliowy. Miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. 

Ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z minimalnym dodatkiem oleju- najlepiej sprawdzi się specjalna patelnia do naleśników. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Warto pamiętać, że smażenie na małym ogniu zagwarantuje, że ciasto się nie przypali. 

Do przygotowania masy należy ubić śmietankę z cukrem a pod koniec dodać serek mascarpone. Naleśniki smarujemy serkiem i dodajemy świeże owoce. Słodkim dodatkiem może być też ulubiony dżem lub sos czekoladowy. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: