Podudzia z kurczaka pieczone - pomysł na szybki obiad. Wybierasz opcję na słodko czy ostro?

Podudzia z kurczaka pieczone to szybki i banalnie prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest to tak uniwersalne danie, że można je podać z kaszą, ryżem, ziemniakami, warzywami i ulubioną surówką. Do wyboru - do koloru. Jest smacznie, a przy tym szybko, czyli tak jak lubimy najbardziej.

Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i szybkie. Właściwie obiad robi się sam, a my mamy czas na ulubiony serial albo książkę. Takie pieczone kawałki kurczaka będą idealne na obiad w towarzystwie kaszy, ryżu, ziemniaków, gotowanych warzyw albo zestawu surówek. Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku, przy temperaturze 220 stopni C wyjdą soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz, tylko pamiętaj o jednej ważnej sprawie - polewaniu udek powstałymi sokami. 

To kto się skusi na pieczone udka kurczaka?

Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Podudzia z kurczaka pieczone, czyli wszystko, czego potrzebujesz

  • 4 sztuki udek z kurczaka;
  • przyprawy do marynaty, czyli sól, pieprz, kurkuma, słodkiej i ostrej papryki, oregano i tymianku (jeśli lubisz wersję na słodko, polecamy dodać dwie łyżki miodu gryczanego, a paprykę ostrą zastąpić... słodką lub wędzoną);
  • ząbek czosnku (lub łyżkę czosnku w proszku);
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 3 łyżki oliwy (sprawdzi się też olej słonecznikowy);
  • odrobina prawdziwego masła.

Podudzia z kurczaka - przepis na szybki obiad

Na początek zaczynamy od marynaty mięsnej, czyli myjemy udka i w miseczce doprawiamy je przyprawami: solą, pieprzem, kurkumą, papryką, tymiankiem i oregano. Dodajemy posiekany czosnek (i miód - jeśli wolisz słodszą wersję). Potem dolej oliwę. Wymieszaj, nacierając mięso dokładnie z każdej strony.

Dla tych, którzy wolą jednak wersję na ostro polecamy dołożyć jeszcze płaską łyżeczkę chili. Aby upiec udka z curry, zamiast słodkiej papryki i pieprzu można dodać łyżkę tej przyprawy. Tak samo można zastosować gotowe mieszanki przypraw do kurczaka typu gyros czy kebab.

Następnie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Układamy w naczyniu żaroodpornym udka i polewamy powstałą wcześniej marynatą. Dodatkowo - jeśli nie chcemy, żeby mięso nam się przypaliło, możemy na wierzch dodać kilka wiórów z masła.

Całość pieczemy bez przykrycia przez ok. 50 min., ale w trakcie dobrze jest kilka razy polać udka powstałymi sokami.

Pieczone podudzia wyjmujemy od razu z piekarnika (jeśli zostaną w środku, możemy niepotrzebnie wysuszyć mięso, wtedy zamiast soczyste, będzie "wiórowate"). Przygotowane mięso podawaj z tłuczonymi ziemniakami, kaszą, ryżem lub ulubionymi warzywami. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy.

Prosty przepis na szybki obiad, który zrobi się sam

Przepis na pieczone podudzia należy do klasyki gatunku. Jest prosty, domowy i przede wszystkim robi się sam (nie licząc marynaty). Z łatwością przygotujecie je nawet w najbardziej zabiegany dzień, kiedy ciężko wygospodarować odrobinę wolnego czasu na pichcenie w kuchni.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.