Domowa kruszonka świetnie podbija smak wypieków. Użyj masła, by była jeszcze lepsza

Ciasta z kruszonką mają wielu fanów. I trudno się dziwić, bo chrupiący wierzch doskonale komponuje się z różnego rodzaju wypiekami. Kruszonka pasuje zarówno do ciast drożdżowych, jak i tart. Można także zapiekać pod nią ulubione owoce. Jak przyrządzić doskonałą kruszonkę?

Domowe wypieki to świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Choć wykonanie ciasta bywa nieco czasochłonne, warto poświęcić chwilę, by cieszyć się obłędnym smakiem. Jeśli do tej pory przygotowywaliście wypieki bez dodatku kruszonki, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gwarantujemy, że ten dodatek świetnie urozmaici i wykończy nie tylko smak, ale i wygląd waszego ciasta.

Zobacz wideo Rozkoszne jabłka pod kruszonką

Szukasz pomysłów na sprawdzone desery? Sprawdź Gazeta.pl

Domowa kruszonka powstaje z kilku składników. Jak ją przygotować?

Idealna kruszonka jest nie tylko słodka i chrupiąca, ale także delikatnie maślana. Aby uzyskać taki efekt, wystarczy popularną margarynę do wypieków zamienić na masło zawartości co najmniej 82 proc. tłuszczu.

Składniki:

  • pół kostki masła 82 proc. (koniecznie zimnego!),
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej.

Przygotowanie:

Do miski wkładamy masło i cukier. Rozgniatamy palcami zimne masło, łącząc je z cukrem. Mąkę dosypujemy partiami tak, aby składniki się połączyły. Jeśli ciasto na kruszonkę jest zbyt miękkie - dodaj więcej mąki. Jeśli natomiast zbyt sypkie - dodaj jeszcze trochę masła. Z powstałej masy powinny powstać grudki ciasta. Tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch ciasta i włóż do piekarnika. Dla wzbogacenia smaku i aromatu kruszonki możesz dodać cukier waniliowy lub przyprawy, takie jak cynamon czy wanilia.

Warto także podkreślić, że do stworzenia kruszonki zamiast mąki pszennej można wykorzystać płatki owsiane lub jaglane.

Lody to ulubiony deser wielu osób. Niewiele słodyczy jest od nich bardziej znanych.Co zrobić, aby domowe lody były aksamitne i puszyste? Oto nasz przepis

Kruszonka w roli głównej, czyli zapiekane owoce

Kruszonka może być głównym składnikiem deseru. Warto poznać przepis na owoce zapiekane pod kruszonką, które idealnie komponują się z m.in. podane z dodatkiem lodów.

Składniki:

  • 500 - 800 g ulubionych owoców (świetnie sprawdzą się wiśnie, gruszki, jabłka, truskawki, borówki, porzeczki lub śliwki),
  • 2 łyżki cukru (jeśli wolisz nieco słodsze desery, dodaj go więcej),
  • łyżka masła,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne lub mniejsze foremki do pieczenia smarujemy tłuszczem, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Owoce opłukujemy i wycieramy z nadmiaru wody. Wiśnie drylujemy, truskawki pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół, gruszki i jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki. Ze śliwek również usuwamy pestki. Jeśli wybierzemy większą odmianę śliwek, warto pokroić je na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło, a gdy się rozpuści, wrzucamy przygotowane owoce. Przesmażamy, słodzimy i dodajemy ewentualne przyprawy. Tak przygotowane owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego lub foremek i posypujemy kruszonką, przygotowaną według powyższego przepisu. Pieczemy ok. 20 minut.

Ten deser wyśmienicie smakuje jako samodzielne danie, ale można wzbogacić jego smak, dodając na górę gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: