Pierogi leniwe nie tylko dla leniwych. Wypróbuj, gdy nie masz głowy do gotowania

Pierogi leniwe chyba zna każdy. To klasyczne danie kuchni polskiej, a przepis na nie jest banalnie prosty, choć w wielu polskich domach można spotkać różne wersje. Wyraźnie twarogowy smak pierogów świetnie komponuje się z cukrem, jak i z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą. Wybór dodatków jak zwykle zależy od naszych osobistych preferencji.

Pierogi leniwe to po prostu grube kluski przyrządzane tylko z trzech składników: twarogu, jaj oraz mąki. Pierogi leniwe można dodatkowo podsmażyć na patelni, jednak nie jest to konieczne. Jest to potrawa bardzo łatwa do przyrządzenia. Jej nazwa wywodzi się stąd, że  składniki tych klusek podobne są do składników pierogów z serem (twarogiem); z tą różnicą, że nadzienie i ciasto są ze sobą wymieszane.

Zobacz wideo Pierogi leniwe - "el clasico" każdej wizyty u babci

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Pierogi leniwe: składniki na ok. 40 sztuk (3-4 porcje)

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 3 jajka średniej wielkości,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • ok. 80 g masła,
  • cukier spożywczy,
  • sól.

Jak zrobić pierogi leniwe? Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku przygotuj wodę do gotowania leniwych. Gdy się zagotuje, posól.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Do miski przełóż twaróg i żółtka. Rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta. Ugniataj przez chwilę. W serze mogą pozostać grudki.
  4. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do twarogu z żółtkami i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj szpatułką.
  6. Połowę ciasta przełóż na grubo posypany blat mąką. Suche ręce i ciasto oprósz mąką i uformuj wałek.
  7. Wałek lekko spłaszcz, potnij na kawałki (nóż musi być oprószony mąką). To samo zrób z drugą połową ciasta.
  8. Gotuj leniwe porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, najlepiej od razu wyciągnij łyżką cedzakową. Dłuższe gotowanie sprawia, że kluski się rozlatują.
  9. Podawaj polane roztopionym masłem i posypane cukrem spożywczym.

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 min.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.