Babka majonezowa, czyli błyskawiczne ciasto na wielkanocny stół. 6 składników i 10 minut roboty

Na wielkanocnym stole obok mazurka i sernika musi znaleźć się babka. I chociaż przepisów na babkę wielkanocną jest mnóstwo, w tym roku hitem jest babka majonezowa. Dlaczego ten wypiek jest taki super? Po pierwsze - zrobisz ją w 10 minut. Po drugie, potrzebujesz dosłownie kilku podstawowych składników. I po trzecie - babka majonezowa jest przepyszna i wspaniałe wilgotna.

Więcej przepisów na wielkanocne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Wielu z was się zapewne zdziwi: "Ale jak to, babka majonezowa? Do babki daje się lukier, a nie majonez!" Owszem. Do babki pasuje lukier, a babka majonezowa właśnie jak żadna inna lubi się ze słodkimi polewami. Ale do rzeczy. Babka majonezowa to ciasto, które od kilku lat jest hitem wielkanocnych wypieków. Nie tylko za sprawą dość nietypowego składnika, jakim jest majonez, ale także przez prostotę i szybkość wykonania. O jej smaku nie będę się rozwodzić - każdy fan domowych ciast musi koniecznie spróbować tego prostego przepisu na babkę majonezową. Mogę tylko zdradzić, że jest mięciutka i wilgotna.

Babka majonezowa - przepis na wielkanocne ciasto dla zapracowanych i zabieganych

Składniki:

  • 4 średnie jajka
  • 0,5 szklanki cukru (możesz dać więcej, jeśli lubisz słodsze ciasta)
  • 3/4 szklanki majonezu (polecam ten domowy)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Babka majonezowa - sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do przygotowania babki, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
  2. Białka jajek oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce. Powinna utworzyć się gładka i lśniąca beza.
  3. Następnie dodawaj po żółtku, cały czas miksując na wolnych obrotach. Kiedy żółtka połączą się z bezą, dodawaj porcjami majonez. Miksuj wolnych obrotach, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Ważne, by nie stracić struktury ubitych białek.
  4. Do masy dodaj przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Miksuj, dopóki nie znikną grudki.
  5. Przygotuj formę do babki i natłuść ją masłem i delikatnie oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Wlej ciasto do formy. Babkę piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut lub "do suchego patyczka". Upieczoną babkę majonezową ostudź i udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem.

Taką babkę z powodzeniem możesz zrobić już dziś, bez obaw, że do Wielkanocy się zeschnie. Jeśli przechowasz ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, na długo zachowa swoją świeżość, a w święta będzie wilgotna i mięciutka, jak zaraz po upieczeniu.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.