Naleśniki. Przepis na banalnie proste danie. Wystarczy tylko, że zmiksujesz wszystkie składniki

Czy masz ochotę na ponadczasowe naleśniki? Sięgnij po ten przepis. Receptura jest bardzo prosta i dzięki niej wyczarujesz uniwersalne danie, które możesz wypełnić farszem lub posmarować czekoladą. Naleśniki są również świetną bazą do krokietów.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym

Naleśniki często goszczą na naszych stołach. Możemy podawać je o każdej porze dnia. Na śniadanie często polewamy je słodkim sosem lub podajemy z dżemem. Na obiad wypełniamy je farszem mięsnym lub warzywnym. Danie to stanowi również świetną bazę do krokietów. Jak szybko i bezbłędnie zrobić naleśniki? Przepis wam w tym pomoże!

Naleśniki - przepis na proste danie. Z tych składników wyczarujesz pyszny posiłek

Przygotuj:

  • Pełną szklankę mąki pszennej + 2 łyżki (możesz ją zastąpić orkiszową, kukurydzianą lub ryżową),
  • 3 średniej wielkości jajka (powinny mieć temperaturę pokojową),
  • szklankę mleka (może być krowie, bez laktozy lub roślinne),
  • szklankę wody (gazowana lub zwykła),
  • 4 łyżki oleju, roztopionego masła lub oliwy,
  • szczyptę soli. 

Naleśniki - przepis, dzięki któremu stworzysz szybki posiłek. Możesz podawać je o dowolnej porze

  1. Do miski wlej mleko oraz wodę i wbij jajka. Od razu po tym wsyp mąkę. Dodaj też sól oraz olej roślinny. Bardzo dobrze sprawdzi się słonecznikowy, ryżowy lub lniany. Jeśli robisz naleśniki na słodko, możesz dodać cukier lub słodzik. Bardzo dobrze sprawdzi się również sok owocowy. 
  2. Zmiksuj składniki na gładką masę bez grudek.
  3. Odstaw ciasto w chłodne miejsce na 30 minut. Masa będzie mogła wtedy odpocząć i zyska idealną konsystencję. 
  4. Ustaw średnią moc palnika. Chochelką odmierzaj porcje ciasta. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Po około minucie przerzuć placek na drugą stronę. Kiedy będziesz nalewać masę na patelnię, lekko ją podnieś i poruszaj nią w taki sposób, by ciasto rozlało się po całej powierzchni. 

Często wyrzucamy pierwszego naleśnika, bo nam nie wychodzi. Jest na to banalny sposób. Wystarczy poczekać na to, by patelnia się dobrze rozgrzała. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.