Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kluski na parze popularnie nazywane pampuchami, to nic innego jak bułeczki drożdżowe, ale nie pieczone w piekarniku, a parzone nad garnkiem z wrzącą wodą. Są okrąglutkie, puchate i pasują w zasadzie do każdego dania. Można je podawać ze skwarkami, na słodko z kremem czekoladowym lub bitą śmietaną i owocami, a także jako dodatek do wytrawnych dań czy na przykład zamiast pieczywa do zupy. Pomysłów na podanie pampuchów jest bez liku, ale najpierw należy je przyrządzić. O czym należy pamiętać, by kluski na parze wyszły idealne - okrągłe i puszyste? Oczywiście o temperaturze. Każde danie z użyciem drożdży wymaga ciepła, zatem przed wykonaniem smacznych parowańców zadbaj o to, by wszystkie składniki miały tę samą temperaturę, a mleko - ok. 30 stopni.
Kluski na parze - przepis
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 30 g cukru
- odrobina soli
Kluski na parze - sposób wykonania:
- Jeśli upewnisz się, że wszystkie składniki mają temperaturę pomieszczenia, przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże i dodaj płaską łyżeczkę cukru oraz 6-7 łyżek mąki. Wlej mleko i wymieszaj całość. Następnie przykryj miseczkę suchą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
- Kiedy rozczyn pracuje, w rondelku rozpuść masło. Pozostaw, by nieco przestygło i osiągnęło temperaturę rozczynu.
- Przygotuj kolejną miskę i przesiej do niej resztę mąki. Dodaj pozostały cukier, wbij jajko i delikatnie dosól. Następnie ostrożnie wlewaj rozczyn i zacznij delikatnie wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się już lekko połączą, cienką strużką wlewaj ciepłe masło. Zagnieć ciasto i przykryj miskę ściereczką. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce, by urosło. Powinno podwoić swoją objętość, co może zająć ok. 40 minut.
- Kiedy ciasto już ładnie wyrosło, przełóż je na blat lub stolnicę obsypana mąką. Delikatnie rozwałkuj ciasto i podziel je na równe części. Następnie, z każdej z nich uformuj kulkę i ponownie pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Tym razem wystarczy zaledwie kilka minut. W tym czasie zagotuj wodę w szerokim garnku.
- Nad garnkiem przywiąż gazę i ułóż na niej część pampuchów tak, by nie dotykały się wzajemnie. Przykryj pokrywką i gotuj kluski przez ok. 10 minut, aż będą wyrośnięte i puszyste.
Wskazówka: Kluski na parze świetnie smakują także z nadzieniem owocowym lub warzywnym czy mięsnym. Podczas wyrabiania kulek ciasta, w dłoniach należy je spłaszczyć i dodać porcję ulubionego farszu, następnie szczelnie zalepić, by farsz się nie wydostał podczas parowania. Takie urozmaicenie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mącznych dań.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.