Kluski na parze wyjdą idealne, jeśli zadbasz o temperaturę. Nie chodzi jedynie o parę

Kluski na parze, czyli pampuchy lub parowańce to przepyszne i mięciutkie bułeczki drożdżowe, przygotowywane nad garnkiem wypełnionym wrzątkiem. Są puszyste, idealnie smakują na słodko z owocami, ale także jako dodatek do gulaszu czy sztuki mięsa. Aby kluski na parze wyszły idealne, należy zadbać o temperaturę, ale nie tylko pary. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciepło gra tutaj nadrzędną rolę.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kluski na parze popularnie nazywane pampuchami, to nic innego jak bułeczki drożdżowe, ale nie pieczone w piekarniku, a parzone nad garnkiem z wrzącą wodą. Są okrąglutkie, puchate i pasują w zasadzie do każdego dania. Można je podawać ze skwarkami, na słodko z kremem czekoladowym lub bitą śmietaną i owocami, a także jako dodatek do wytrawnych dań czy na przykład zamiast pieczywa do zupy. Pomysłów na podanie pampuchów jest bez liku, ale najpierw należy je przyrządzić. O czym należy pamiętać, by kluski na parze wyszły idealne - okrągłe i puszyste? Oczywiście o temperaturze. Każde danie z użyciem drożdży wymaga ciepła, zatem przed wykonaniem smacznych parowańców zadbaj o to, by wszystkie składniki miały tę samą temperaturę, a mleko - ok. 30 stopni.

Kluski na parze - przepis

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • odrobina soli

Kluski na parze - sposób wykonania:

  1. Jeśli upewnisz się, że wszystkie składniki mają temperaturę pomieszczenia, przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże i dodaj płaską łyżeczkę cukru oraz 6-7 łyżek mąki. Wlej mleko i wymieszaj całość. Następnie przykryj miseczkę suchą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy rozczyn pracuje, w rondelku rozpuść masło. Pozostaw, by nieco przestygło i osiągnęło temperaturę rozczynu.
  3. Przygotuj kolejną miskę i przesiej do niej resztę mąki. Dodaj pozostały cukier, wbij jajko i delikatnie dosól. Następnie ostrożnie wlewaj rozczyn i zacznij delikatnie wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się już lekko połączą, cienką strużką wlewaj ciepłe masło. Zagnieć ciasto i przykryj miskę ściereczką. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce, by urosło. Powinno podwoić swoją objętość, co może zająć ok. 40 minut.
  4. Kiedy ciasto już ładnie wyrosło, przełóż je na blat lub stolnicę obsypana mąką. Delikatnie rozwałkuj ciasto i podziel je na równe części. Następnie, z każdej z nich uformuj kulkę i ponownie pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Tym razem wystarczy zaledwie kilka minut. W tym czasie zagotuj wodę w szerokim garnku.
  5. Nad garnkiem przywiąż gazę i ułóż na niej część pampuchów tak, by nie dotykały się wzajemnie. Przykryj pokrywką i gotuj kluski przez ok. 10 minut, aż będą wyrośnięte i puszyste.

Wskazówka: Kluski na parze świetnie smakują także z nadzieniem owocowym lub warzywnym czy mięsnym. Podczas wyrabiania kulek ciasta, w dłoniach należy je spłaszczyć i dodać porcję ulubionego farszu, następnie szczelnie zalepić, by farsz się nie wydostał podczas parowania. Takie urozmaicenie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mącznych dań.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA