Placki twarogowe - przepis na fit śniadanie. Porządnie je ubij, a wyjdą perfekcyjne

Placki na śniadanie to zawsze dobry pomysł, niezależnie jakie zrobisz. Czy będą to racuchy z jabłkami, placuszki z serka wiejskiego czy placki jogurtowe, jedno jest pewne - nic nie dorówna placuszkom twarogowym. Są pyszne, niskokaloryczne, idealne na śniadanie i do lunchboxa. Takie śniadanie dostarczy energii na długie godziny, a ty się wcale nie napracujesz.

Więcej przepisów na mistrzowskie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki twarogowe to świetny pomysł, jeśli masz ochotę na śniadanie, które dostarczy ci mnóstwo energii, niewiele kalorii a dodatkowo nasyci na długie godziny. I chociaż zazwyczaj zajadamy się racuszkami lub plackami z serka wiejskiego, warto wypróbować przepis na najlepsze placki twarogowe. Ich przygotowanie jest zdecydowanie łatwiejsze, ale żeby były puszyste musisz je porządnie ubić - w tym tkwi cały sekret. Zapraszamy do przepisu na placki twarogowe, które zjesz na śniadanie i zabierzesz do pracy.

Placki twarogowe - przepis

Potrzebne składniki:

  • 3 jajka 
  • 250 g twarogu
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej o średnim typie (np. 550)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Placki twarogowe - sposób wykonania:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Do miski włóż twaróg i rozdrobnij go widelcem. Dodaj żółtka, oba cukry i ponownie zagnieć na gładką masę. Możesz użyć do tego blendera.
  3. Do miski z twarogiem dodaj mąkę i ponownie wymieszaj składniki.
  4. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijaj tak długo, aż piana będzie całkowicie sztywna i po odwróceniu miski pozostanie na swoim miejscu. 
  5. Ubite białka dodaj do miski z masą twarogową i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj całość, uważając przy tym, by nie uszkodzić struktury białek.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Za pomocą łyżki lub małej chochelki nakładaj porcje ciasta na placuszki i na niewielkim ogniu smaż je z obu stron, aż będą rumiane i apetyczne.

Placuszki twarogowe podawaj oprószone cukrem pudrem lub jeśli chcesz zjeść je w zdrowszej wersji - dodaj ulubione owoce. Takie śniadanie zapewni fantastyczny nastrój od samego rana, a do tego doda porządny zastrzyk energii. Zrób więcej placuszków i zabierz je do pracy - świetnie smakują także na zimno. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.