Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na domowy makaron szpinakowy jest bardzo prosty, a efekt przerasta wszelkie oczekiwania. Zielone kluski zaskoczą nie tylko pięknym kolorem, ale również wyrazistym smakiem. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka prostych składników, rozwałkować, pokroić i wrzucić do gotującej się wody. Efekt gwarantowany.
Aby przygotować zielone kluski, przygotuj:
Szpinak opłucz pod bieżącą wodą. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę bezpośrednio na patelnię z rozpuszczonym masłem. Podsmażaj przez chwilę, a gdy liście zmiękną, zdejmij całość z ognia i pozostaw do wystudzenia. Następnie zblenduj składniki na gładką masę.
Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej jajka, masę szpinakową i oliwę. Wszystko dokładnie zagniataj przez około 5-8 minut, aż uzyskasz masę o gęstej konsystencji.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek, a następnie pokrój go na równej wielkości paski preferowanej grubości.
Makaron gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Podawaj z masłem i parmezanem lub ulubionymi sosami - sprawdzą się zarówno te na bazie śmietany, jak i pomidorów. Dobrze smakuje również z warzywami, na przykład cukinią i bakłażanem, podsmażonymi na oliwie z oliwek.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.