Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
Sezon na uwielbiane przez wiele osób truskawki już się rozpoczął. Owoce te dodajemy przede wszystkim do różnych deserów. W upalne dni pijemy koktajle i zajadamy się chłodnymi sorbetami. Z ich pomocą możemy również zrobić puszysty sernik na zimno. Przepis, który podajemy, pomoże wam w przygotowaniu tego wyjątkowego ciasta. Deser ma niesamowicie delikatną strukturę i rozpływa się w ustach. Całość dopełnia galaretka. Co najważniejsze, piekarnik nie będzie nam potrzebny.
Sernik na zimno - przepis na proste ciasto z łatwo dostępnymi składnikami
Przygotuj:
- kilogram zmielonego twarogu sernikowego z wiaderka,
- małą paczkę biszkoptów,
- 600 g truskawek,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki żelatyny,
- galaretkę truskawkową,
- 150 ml śmietany 30 proc. lub 36 proc.,
- 3/4 opakowania cukru pudru,
- cukier wanilinowy.
Przepis na sernik na zimno. Ciasto zrobisz bez pieczenia
- Przygotuj galaretkę. Od wymaganej ilości wody odejmij 50 ml. Wystudź i odstaw.
- Truskawki umyj i usuń szypułki. Przekrój je na pół.
- Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą poukładaj biszkopty.
- Mleko zagotuj. Po zdjęciu z ognia dodaj żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Twaróg sernikowy, cukry i śmietanę połącz ze sobą za pomocą łyżki.
- Do ciepłej żelatyny z mlekiem dodaj dwie łyżki masy serowej i wymieszaj. Powtórz czynność kilka razy. Przełóż całość do miski z twarogiem i połącz.
- Dodaj 2/3 truskawek. Masę wyłóż na biszkopty. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.
- Na szczycie sernika poukładaj resztę owoców. Galaretkę wylewaj łyżką.
- Deser wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.