Sernik na zimno. Przepis na puszysty deser z sezonowymi owocami i galaretką - idealny do kawy

Często zastanawiamy się, jak zrobić dobry sernik na zimno. Przepis krok po kroku wyjaśni tę kwestię. Idealnym dodatkiem do ciasta będą sezonowe owoce, które wzbogacą jego smak. Deser świetnie sprawdzi się w upalne dni.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Sezon na uwielbiane przez wiele osób truskawki już się rozpoczął. Owoce te dodajemy przede wszystkim do różnych deserów. W upalne dni pijemy koktajle i zajadamy się chłodnymi sorbetami. Z ich pomocą możemy również zrobić puszysty sernik na zimno. Przepis, który podajemy, pomoże wam w przygotowaniu tego wyjątkowego ciasta. Deser ma niesamowicie delikatną strukturę i rozpływa się w ustach. Całość dopełnia galaretka. Co najważniejsze, piekarnik nie będzie nam potrzebny. 

Sernik na zimno - przepis na proste ciasto z łatwo dostępnymi składnikami

Przygotuj:

  • kilogram zmielonego twarogu sernikowego z wiaderka,
  • małą paczkę biszkoptów,
  • 600 g truskawek,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • galaretkę truskawkową,
  • 150 ml śmietany 30 proc. lub 36 proc.,
  • 3/4 opakowania cukru pudru,
  • cukier wanilinowy.

Przepis na sernik na zimno. Ciasto zrobisz bez pieczenia

  1. Przygotuj galaretkę. Od wymaganej ilości wody odejmij 50 ml. Wystudź i odstaw.
  2. Truskawki umyj i usuń szypułki. Przekrój je na pół.
  3. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą poukładaj biszkopty.
  4. Mleko zagotuj. Po zdjęciu z ognia dodaj żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj.
  5. Twaróg sernikowy, cukry i śmietanę połącz ze sobą za pomocą łyżki.
  6. Do ciepłej żelatyny z mlekiem dodaj dwie łyżki masy serowej i wymieszaj. Powtórz czynność kilka razy. Przełóż całość do miski z twarogiem i połącz.
  7. Dodaj 2/3 truskawek. Masę wyłóż na biszkopty. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.
  8. Na szczycie sernika poukładaj resztę owoców. Galaretkę wylewaj łyżką. 
  9. Deser wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA