Zupa szczawiowa: przepis na wiosenny smak. Przygotuj ją tak, jak lubisz najbardziej

Zupa szczawiowa - przepis na wiosenne danie z rośliną znaną od wieków w kuchni polskiej. Można go spotkać niemal wszędzie o tej porze, zwłaszcza na łąkach, nieużytkach i na pastwiskach. Bywa niekiedy mylony ze szpinakiem ze względu na wygląd liści, które na pierwszy rzut oka są bardzo podobne. Jednak szpinak ma bardziej owalne liście, a szczaw ostrzej zakończone i jest intensywniejszy w smaku.

Zupa szczawiowa ma prosty przepis, ponadto jest zdrowa. Szczaw jest źródłem błonnika oraz witamin: C, A i z grupy B. Zawiera również  żelazo, magnez, wapń i beta-karoten. Nie zaleca się jednak jeść go zbyt często ze względu na dużą zawartość szczawianów, które mogą źle wpływać układ moczowy. Rozsądne spożycie zupy szczawiowej nie powinno jednak źle wpływać na nasze zdrowie, tym bardziej że jajka i śmietana przynajmniej do pewnego stopnia neutralizują negatywne działanie szczawianów.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na zupę szczawiową: lista składników

  • żeberka wieprzowe: 400-500 g;
  • marchew średniej wielkości;
  • pietruszka średnich rozmiarów;
  • seler: 1/4
  • ziemniaki: 3 średnie
  • liście laurowe: 2 sztuki
  • gałązka lubczyku
  • liście szczawiu: mniej więcej 300-400 g
  • jajka: 4 sztuki
  • kwaśna śmietana 18 proc.:  200 g
  • sól;
  • pieprz.

Zupa szczawiowa z jajkiemZupa szczawiowa - przepis na tradycyjne polskie danie. Wiosna na talerzu

Zupa szczawiowa: przepis. Proporcje możesz dobrać samodzielnie

  1. Żeberka wieprzowe myjemy, porcjujemy, umieszczamy w garnku ustawionym na średnią moc. Dodajemy marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe. Zalewamy dużą ilością wody, gotujemy dotąd, aż mięso będzie półmiękkie.
  2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę. 
  3. Przygotowujemy dwie duże garści szczawiu, Przebieramy je dokładnie tak, aby wybrać najdorodniejsze. Odcinamy ogonki, opłukujemy, kroimy.
  4. Obieramy trzy ziemniaki, kroimy w drobną kostkę.
  5. Sprawdzamy, czy żeberka są miękkie. Jeśli tak jest, wrzucamy przygotowane uprzednio ziemniaki, około pół łyżeczki soli oraz lubczyk. Gotujemy dotąd, aż ziemniaki zmiękną.
  6. Dodajemy pierwszą garść szczawiu i gotujemy na zmniejszonym ogniu przez kilka minut (trzy, najwyżej cztery). Im więcej szczawiu dodamy, tym zupa wyjdzie bardziej wyrazista i kwaskowa. Jeżeli wystarczy jedna porcja liści - w porządku, ale można uwzględnić więcej, jeżeli ocenimy, że zachodzi taka potrzeba.
  7. Wyłączamy zupę, dodajemy jajka.
  8. Następnie zabielamy zupę trzema łyżkami śmietany. Możemy dodać więcej, w zależności od preferencji. 
  9. Doprawiamy solą, pieprzem, odstawiamy zupę na 10 minut (musimy ją przykryć), następnie podajemy do stołu.

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem to dla wielu przyjemne wspomnienie dzieciństwa.Zupa szczawiowa. Nie zabielaj jej śmietaną - jest lepszy sposób

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: