Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Wielu z nas nie wyobraża sobie wycieczki nad polskie morze bez zjedzenia chrupiącego gofra. Jednak rosnąca inflacja ciągnie za sobą również ceny. Czy pyszna, wakacyjna przekąska też podrożała? Jak podaje Jakub Cyrzan z Dziennika Bałtyckiego, ceny istotnie są wyższe niż przed laty. Jak kształtują się w Gdańsku i Sopocie? Oto krótkie podsumowanie.
O ile cena samego gofra (bądź ewentualnie z cukrem pudrem) jest wszędzie podobna i wynosi ok. 6 - 7 zł za porcję, tak koszty dodatków już się różnią:
Dla rodziny trzyosobowej gofr ze śmietaną i owocami może kosztować od 36 zł do nawet 54 zł w zależności od miejsca zakupu. Najtaniej jest w mało obleganych punktach miasta, a najwyższe ceny są w najbardziej atrakcyjnych lokalizacjach.
Z kolei w Sopocie ceny są trochę wyższe od Gdańskich. Suchy gofr (lub co najwyżej z cukrem pudrem) kosztuje tu około 8 zł. Dodatki oczywiście podbijają cenę:
Oczywiście, podobnie jak w Gdańsku ceny są wyższe w bardziej obleganych przez turystów lokalizacjach.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.