Przepis na mizerię Magdy Gessler. To klasyka kuchni polskiej, ale ważny jest rodzaj śmietany

Czy polski letni obiad może istnieć bez mizerii? Może, ale po co... Nie ma lepszego dodatku do schabowego lub mielonego niż drobno posiekane ogórki z cebulką i śmietaną. Tylko jakiej śmietany użyć? Magda Gessler rozwieje wszelkie wątpliwości dotyczące idealnej mizerii.

Więcej przepisów na dodatki do obiadu znajdziesz a naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli ktoś nie kocha mizerii to albo jej nigdy nie jadł, albo powinien skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Prawda jest taka, że drobno posiekane ogórki z cebulą i śmietaną to najlepszy dodatek do letniego obiadu. Dziś mamy dla ciebie kilka wskazówek dotyczących idealnej mizerii, które potwierdza sama Magda Gessler.

Jak pozbyć się mrówek z domu?Jak pozbyć się mrówek z kuchni? Skuteczne sposoby na uciążliwe insekty [LISTA]

Idealna mizeria - czy ocet jest konieczny?

Pewnie niektórzy się zdziwią, że do mizerii dodaje się ocet. A dodaje się. Oprócz octu dodaje się także sól - to klasyka kuchni wielkopolskiej. Wówczas, zazwyczaj rezygnuje się ze śmietany, choć niekoniecznie. Taka mizeria ma ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak. Jeśli natomiast przeprawimy się przez Wisłę bliżej wschodu, wówczas zasmakujemy nieco innej mizerii.

Jaka śmietana do mizerii?

Pytanie podstawowe: jaka mizeria jest idealna? Taka, która ci smakuje! Po prawej stronie Wisły zjemy mizerię ze śmietaną, cebulą i szczyptą cukru. Chociaż co dom to inny przepis, raczej nikt nie korzysta z kremówki do zrobienia mizerii. Uznana  i lubiana restauratorka wskazuje na rodzaj śmietany, która jest idealna do mizerii. Najlepsza jest gęsta i kwaśna - przeciez nie chcemy, żeby ogórki pływały w śmietanie, a delikatnie się nią otoczyły. Śmietana 12 proc. i 18 proc. to jedyny słuszny wybór.

Co dodać do mizerii?

Podstawą są oczywiście ogórki - najlepiej drobno posiekane, niekoniecznie starte na tarce - mizeria ma przecież chrupać. Do ogórków najczęściej dodajmy cebulę. Jeśli jednak chcemy nieco urozmaicić nasz obiadowy dodatek, świetnie sprawdzi się ząbek czosnku, koperek, a także łyżka musztardy (to polecam szczególnie, smak jest wyjątkowy). Jeśli jednak mówimy o klasyce, mizeria to ogórki i  śmietana. Najlepiej przyrządzić ją  w ten sposób:

  1. Drobno pokrojone ogórki włóż do miski i dodaj łyżkę octu oraz szczyptę soli i wymieszaj. Możesz także dodać odrobinę cukru - kwstia upodobania. Odłóż ogórki na pół godziny.
  2. Kiedy ogórki puszczą wodę, ostrożnie ją odlej. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i koperek, jeśli ich używasz. Dodaj także do smaku pieprz.
  3. Do ogórków dodaj 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, wymieszaj i połóż obok kotleta na talerzu.

SzakszukaSzakszuka - przepis. Afrykańska kuchnia na polskim stole

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: