Więcej przepisów na dodatki do obiadu znajdziesz a naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli ktoś nie kocha mizerii to albo jej nigdy nie jadł, albo powinien skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Prawda jest taka, że drobno posiekane ogórki z cebulą i śmietaną to najlepszy dodatek do letniego obiadu. Dziś mamy dla ciebie kilka wskazówek dotyczących idealnej mizerii, które potwierdza sama Magda Gessler.
Idealna mizeria - czy ocet jest konieczny?
Pewnie niektórzy się zdziwią, że do mizerii dodaje się ocet. A dodaje się. Oprócz octu dodaje się także sól - to klasyka kuchni wielkopolskiej. Wówczas, zazwyczaj rezygnuje się ze śmietany, choć niekoniecznie. Taka mizeria ma ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak. Jeśli natomiast przeprawimy się przez Wisłę bliżej wschodu, wówczas zasmakujemy nieco innej mizerii.
Jaka śmietana do mizerii?
Pytanie podstawowe: jaka mizeria jest idealna? Taka, która ci smakuje! Po prawej stronie Wisły zjemy mizerię ze śmietaną, cebulą i szczyptą cukru. Chociaż co dom to inny przepis, raczej nikt nie korzysta z kremówki do zrobienia mizerii. Uznana i lubiana restauratorka wskazuje na rodzaj śmietany, która jest idealna do mizerii. Najlepsza jest gęsta i kwaśna - przeciez nie chcemy, żeby ogórki pływały w śmietanie, a delikatnie się nią otoczyły. Śmietana 12 proc. i 18 proc. to jedyny słuszny wybór.
Co dodać do mizerii?
Podstawą są oczywiście ogórki - najlepiej drobno posiekane, niekoniecznie starte na tarce - mizeria ma przecież chrupać. Do ogórków najczęściej dodajmy cebulę. Jeśli jednak chcemy nieco urozmaicić nasz obiadowy dodatek, świetnie sprawdzi się ząbek czosnku, koperek, a także łyżka musztardy (to polecam szczególnie, smak jest wyjątkowy). Jeśli jednak mówimy o klasyce, mizeria to ogórki i śmietana. Najlepiej przyrządzić ją w ten sposób:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.