Cena czereśni we Włoszech szokuje - Polka pokazała kwotę, jaką trzeba zapłacić za owoce z targu

Stosunkowo niedawno cena polskich czereśni była oburzająco wysoka - w niektórych miejscach kilogram przekraczał 260 zł. Obecnie stawka znacząco spadła, choć nadal trzeba za nie sporo zapłacić. Tym bardziej trudno uwierzyć w to, ile kosztują czereśnie za granicą.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na początku maja głośno było o absurdalnie wysokich cenach czereśni. Za kilogram tych sezonowych owoców jeszcze do niedawna trzeba było zapłacić 260 zł. I choć teraz cena spadła, za czereśnie nadal trzeba zapłacić więcej niż m.in. we Włoszech.

CzereśnieCzereśnie grozy idą w zapomnienie. Ceny znacznie się zmieniły

Polka pokazała cenę owoców z włoskiego targu

Blogerka kulinarna i autorka książki " ***** dietę. Jak jeść i nie tyć?" Magda Grzebyk, pochwaliła się na swoim Facebookowym fanpage'u ciekawą informacją prosto z Włoch. Kobieta odwiedziła targ - jej uwagę przykuły czereśnie, a raczej ich cena. Okazała się wyjątkowo niska - kilkogram owoców kosztuje zaledwie 3,50 euro! Po przeliczeniu to tylko 16 zł. 

Cena czereśni we WłoszechCena czereśni we Włoszech Krytyka Kulinarna\ Facebook

Możemy jedynie pozazdrościć - w polskich sklepach czy na targach cena nadal utrzymuje się na poziomie około 30 zł za kilogram. Internauci nie kryli zdziwienia, a komentarzach znalazło się wiele zabawnych treści.

Czy przecinek na pewno w dobrym miejscu?

- pytają w komentarzach internauci.

Ale to cena za sztukę?

- żartują. 

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Polskie czereśnie - co kryje się za wysoką ceną? 

Na rynku pojawiły się już pierwsze polskie owoce. Za lokalne czereśnie zapłacimy 30 zł/kg - to o średnio połowę drożej, niż w zeszłym roku, kiedy płaciliśmy ok. 19 zł/kg. Dla porównania, stawka importowanych owoców pestkowych, dostępnych w polskich sklepach to od 18 do 24 zł/kg za produkty z Węgier i Serbii oraz 30 zł/kg za owoce uprawiane w Grecji. Ceny czereśni importowanych z Włoch sięgają nawet 50 zł/kg co w porównaniu z ich lokalną ceną daje sporą różnicę. 

To, jakie będą ceny pierwszych polskich sezonowych owoców i warzyw, zależy w dużej mierze od warunków agrometeorologicznych i od cen na rynkach globalnych. — Na razie pogoda jest dobra, temperatury są zgodne z wieloletnimi średnimi. Wiele zależy od opadów, od tego, czy nie będzie za sucho. Pamiętajmy, że jest dopiero początek sezonu.

- podkreśla Jakub Olipra w rozmowie z portalem businessinsider.

Więcej o: