Soda oczyszczona ułatwi gotowanie. Oto najbardziej pomysłowe zastosowania

Soda oczyszczona sprawdzi się nie tylko podczas pieczenia czy w postaci pochłaniacza zapachów. Ten proszek ma wiele innych zastosowań, które skutecznie ułatwią gotowanie. Jeśli chcesz usprawnić sobie kuchenne poczynania, zerknij na dół i poznaj zastosowania sody, o których nie miałeś pojęcia.

Więcej sposobów przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Soda oczyszczona to produkt, który obowiązkowo musi znaleźć się w każdej kuchni. Z jej pomocą nie tylko upieczemy pyszne ciasta i racuszki, ale także pozbędziemy się nieprzyjemnych zapachów w lodówce. Ale to tylko jedne z wielu zastosowań tego cudownego proszku. Poniżej przedstawimy ci aż 5 sposobów, w które soda oczyszczona usprawni gotowanie.

1. Soda i krewetki, czyli para idealna

Kiedy chcemy przygotować jakąś potrawę z krewetkami, lepiej nie wrzucać ich bezpośrednio na patelnię. Dzięki sprytnemu sposobowi będą smaczniejsze - jędrne i bardziej chrupiące. Po prostu przed obróbką namocz krewetki w solance z odrobiną sody (proporcje to jedna łyżeczka soli i pół łyżeczki sody na 500 g krewetek). W takiej solance krewetki powinny moczyć się od 15 minut do godziny. Później już tylko wystarczy usmażyć i cieszyć się bosko chrupiącymi krewetkami.

2. Soda usmaży cebulę za ciebie

Jeśli chcesz szybko i sprawnie podsmażyć cebulkę, wystarczy dodać pół łyżeczki sody na patelnię. Wówczas skarmelizuje się dużo szybciej, będzie apetyczna i miękka - idealna do zupy, sosów czy gulaszu. Musisz jednak zdać sobie sprawę, że dodatek sody może płynąc na smak cebuli, uważaj zatem na jej ilość. Zatem jeśli chcesz skrócić czas duszenia cebuli do minimum, wiesz, jak sobie pomóc.

3. Pomidory z puszki są za kwaśne? Soda natychmiast pomoże!

Kiedy naszła cię ochota na spaghetti lub zupę krem z pomidorów, ale nie masz na stanie świeżych, często pewnie sięgasz po pomidory z puszki. To jeden z tych produktów spożywczych, które zawsze warto mieć w spiżarni. Pewnie jednak zdarzyło ci się rozczarować ich smakiem, bowiem pomidory z puszki bywają po prostu za kwaśne, co skutecznie psuje smak naszych ulubionych potraw. Z kolei dodatek cukru zmienia całkowicie smak i nie neutralizuje kwasowości pomidorów. Jeśli zdarzyła ci się taka przygoda, użyj sody. Dodatek sody oczyszczonej do potrawy z pomidorami z puszki, które są za kwaśne, w łatwy sposób zneutralizuje kwaśność, nie zmieniając przy tym ani tekstury dania, ani nie zmieni smaku samych pomidórw - jedynie nieco go ulepszy.

4. Robisz samodzielnie humus? Soda poprawi jego smak.

Domowy humus to chyba jedna z lepszych rzeczy, jakie możesz zrobić z ciecierzycy. Dodaj do tego ulubione przyprawy i zioła i najlepsze smarowidło gotowe. Istnieje jednak pewien sposób, by pasta z ciecierzycy była gładka i aksamitna - oczywiście chodzi o sodę. Podczas gotowania ciecierzycy, dodaj do garnka sodę w proporcji: 1 łyżeczka sody na 6 szklanek wody. Ciecierzyca ugotowana w wodzie z sodą sprawi, że humus będzie bardziej kremowy, jedwabisty i po prostu idealny.

5. Pieczone ziemniaki nie wychodzą chrupiące? Dodaj sodę i pożegnaj ten problem raz na zawsze.

Jeśli kochasz pieczone ziemniaczki (bo kto ich nie kocha), to pewnie znany jest ci problem mokrych, rozpadających się i zwyczajnie nieapetycznych ziemniaków, które przypominają bardziej ugotowane niż pieczone. Żeby uniknąć tego problemu i mieć pewność, że ziemniaki wydają bosko chrupiące, warto dodać do nich odrobinę sody. Później już tylko sól i ulubione przyprawy i ziemniaczana uczta gotowa. Takie ziemniaczki mają boską skórkę i cudownie miękki środek.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: