Więcej przepisów od Magdy Gessler znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez aromatycznego i klarownego rosołu. Ta potrawa tak mocno wpisała się w naszą codzienność, że w co drugim polskim domu rosół jest przynajmniej raz w tygodniu. Dziś mamy dla ciebie przepis na rosół idealny, który zdradza sama Magda Gessler. Jedno jest pewne - żeby rosół był idealny, nie wolno oszczędzać na składnikach. I należy pamiętać o goździkach - tego smaku długo nie zapomnisz.
Rosół idealny - przepis Magdy Gessler
Lista składników:
- 1 kura rosołowa
- szponder wołowy (porządny kawałek)
- 5 marchewek
- 6 pietruszek
- 1 seler
- 1 por
- 2 cebule
- ćwierć główki kapusty włoskiej
- pęczek natki pietruszki
- suszony lubczyk (ok. 2 łyżki)
- 6 listków laurowych i 6 kulek ziela angielskiego
- 5 goździków
- sól, pieprz
Rosół Magdy Gessler - sposób wykonania:
- Mięso pokrój na części i zalej je zimną wodą. Następnie zagotuj, zdejmij szumowiny i dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
- Warzywa obierz i dodaj do garnka z wywarem. Cebulę natomiast skarmelizuj na patelni lub opal nad palnikiem. Dopraw przyprawami do smaku (sól dodaj na sam koniec gotowania) i na bardzo wolnym ogniu gotuj przez ok. 3 godziny.
- Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, dodaj lubczyk oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i gotuj jeszcze przez pół godziny.
- Kiedy rosół nieco przestygnie, przecedź go i podawaj z makaronem oraz marchewką i natką pietruszki.
Niby nic trudnego, a smak rosołu jest wyjątkowy. Tak pysznego rosołu jeszcze nie jadłeś, zrób go koniecznie i przekonaj się sam.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.