Przepis na rosół Magdy Gessler. Już nigdy nie zrobisz go w inny sposób, choć pewien składnik może zaskoczyć

Rosół to niekwestionowany król polskich stołów. Magda Gessler zdradza swój przepis na rosół idealny - bogoaty i esencjonalny, z mnóstwem warzyw i dobrego mięsa. Jeden składnik może jednak zaskoczyć - nie każdy bowiem gotuje rosół z dodatkiem goździków. Gwarantujemy, że taki rosół bije na głowę wszystkie inne.

Więcej przepisów od Magdy Gessler znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez aromatycznego i klarownego rosołu. Ta potrawa tak mocno wpisała się w naszą codzienność, że w co drugim polskim domu rosół jest przynajmniej raz w tygodniu. Dziś mamy dla ciebie przepis na rosół idealny, który zdradza sama Magda Gessler. Jedno jest pewne - żeby rosół był idealny, nie wolno oszczędzać na składnikach. I należy pamiętać o goździkach - tego smaku długo nie zapomnisz.

Sernik jogurtowy (zdjęcie ilustracyjne)Jogurtowy sernik na zimno z przepisu Ewy Wachowicz jest idealny na lato

Rosół idealny - przepis Magdy Gessler

Lista składników:

  • 1 kura rosołowa
  • szponder wołowy (porządny kawałek)
  • 5 marchewek
  • 6 pietruszek
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 cebule
  • ćwierć główki kapusty włoskiej
  • pęczek natki pietruszki
  • suszony lubczyk (ok. 2 łyżki)
  • 6 listków laurowych i 6 kulek ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • sól, pieprz

Rosół Magdy Gessler - sposób wykonania:

  1. Mięso pokrój na części i zalej je zimną wodą. Następnie zagotuj, zdejmij szumowiny i dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Warzywa obierz i dodaj do garnka z wywarem. Cebulę natomiast skarmelizuj na patelni lub opal nad palnikiem. Dopraw przyprawami do smaku (sól dodaj na sam koniec gotowania) i na bardzo wolnym ogniu gotuj przez ok. 3 godziny.
  3. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, dodaj lubczyk oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i gotuj jeszcze przez pół godziny.
  4. Kiedy rosół nieco przestygnie, przecedź go i podawaj z makaronem oraz marchewką i natką pietruszki.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarnikuPlacki ziemniaczane chrupiące na zewnątrz. Ten sekret zna niewiele osób

Niby nic trudnego, a smak rosołu jest wyjątkowy. Tak pysznego rosołu jeszcze nie jadłeś, zrób go koniecznie i przekonaj się sam.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: