Pieguski - przepis na orzechowo-czekoladową przyjemność. Kruche ciasteczka są idealne na piknik

Pieguski to przepis na kruche ciasteczka z dodatkiem kawałków czekolady i orzechów. Są naprawdę pyszne i wspaniale nadają się na przekąskę podczas wakacyjnych wypraw w plener. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pieguski

Pieguski dla wielu z nas oznaczają gotowe ciastka ze sklepu. Ale można też z powodzeniem zrobić je samemu. Przepis na domowe pieguski na pewno przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. Sprawdźcie sami.

Przepis na pieguski jest prosty. Składniki są chyba w każdej kuchni

Do upieczenia czekoladowo-orzechowych ciastek są potrzebne następujące produkty:

  • mąka (najlepiej pszenna) - 2 szklanki,
  • masło - kostka,
  • cukier (najlepiej drobny do wypieków) - pół szklanki,
  • jajka - 2 sztuki,
  • proszek do pieczenia (lub soda) - płaska łyżeczka,
  • sól - odrobina,
  • czekolada (grubo posiekana lub tzw. "kropelki") - garść,
  • orzechy (posiekane) - garść.

Jeśli chcesz, możesz do piegusków dodać cukier waniliowy (lub aromat o tym zapachu), a także rodzynki lub inne suszone owoce. Wybór należy do ciebie

Z przygotowaniem piegusków według naszego przepisu poradzi sobie każdy. Spróbujcie sami

Aby upiec kruche ciasteczka, postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

  1. Masło rozpuść i zmiksuj z cukrem na gładką, jednolitą masę;
  2. Dodaj jajka do masła i miksuj przez dłuższą chwilę;
  3. Wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia lub sodę oraz sól);
  4. Połącz masę maślaną z suchymi produktami i zmiksuj na jednolitą masę;
  5. Do masy dodaj czekoladę i orzechy (posiekane) i wymieszaj;
  6. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj nieduże kulki z ciasta. Spłaszcz je dłonią;
  7. Piecz w temperaturze 180 st. C przez kwadrans. Zostaw do ostygnięcia.

Gotowe ciastka przechowuj w zamykanym opakowaniu, np. metalowej puszce bądź w słoiku.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.