Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Pieguski dla wielu z nas oznaczają gotowe ciastka ze sklepu. Ale można też z powodzeniem zrobić je samemu. Przepis na domowe pieguski na pewno przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. Sprawdźcie sami.
Przepis na pieguski jest prosty. Składniki są chyba w każdej kuchni
Do upieczenia czekoladowo-orzechowych ciastek są potrzebne następujące produkty:
- mąka (najlepiej pszenna) - 2 szklanki,
- masło - kostka,
- cukier (najlepiej drobny do wypieków) - pół szklanki,
- jajka - 2 sztuki,
- proszek do pieczenia (lub soda) - płaska łyżeczka,
- sól - odrobina,
- czekolada (grubo posiekana lub tzw. "kropelki") - garść,
- orzechy (posiekane) - garść.
Jeśli chcesz, możesz do piegusków dodać cukier waniliowy (lub aromat o tym zapachu), a także rodzynki lub inne suszone owoce. Wybór należy do ciebie
Z przygotowaniem piegusków według naszego przepisu poradzi sobie każdy. Spróbujcie sami
Aby upiec kruche ciasteczka, postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
- Masło rozpuść i zmiksuj z cukrem na gładką, jednolitą masę;
- Dodaj jajka do masła i miksuj przez dłuższą chwilę;
- Wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia lub sodę oraz sól);
- Połącz masę maślaną z suchymi produktami i zmiksuj na jednolitą masę;
- Do masy dodaj czekoladę i orzechy (posiekane) i wymieszaj;
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj nieduże kulki z ciasta. Spłaszcz je dłonią;
- Piecz w temperaturze 180 st. C przez kwadrans. Zostaw do ostygnięcia.
Gotowe ciastka przechowuj w zamykanym opakowaniu, np. metalowej puszce bądź w słoiku.
Smacznego!