Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue
Ewa Wachowicz podzieliła się recepturami na marynaty do karkówki z grilla w dwóch odcinkach programu "Ewa Gotuje" - 133. oraz 331. Oba przepisy można też znaleźć na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz - tutaj i tutaj.
Pierwsza marynata do karkówki z grilla jest musztardowa. Posmakuje miłośnikom słodyczy
Do przygotowania marynaty musztardowej potrzebne są następujące produkty:
- musztarda (najlepiej francuska) - 7 łyżek,
- czosnek - 6 ząbków,
- olej arachidowy - 3 łyżki,
- powidła - tyle samo, ile oleju,
- syrop klonowy - 3 łyżeczki,
- jałowiec - 5 ziaren,
- rozmaryn (świeży) - gałązka,
- sól i pieprz do smaku.
Przyrządzenie tej marynaty nie powinno nastręczyć problemów:
- Czosnek pokrój drobno, a ziarna jałowca rozgnieć;
- Wymieszaj musztardę, olej arachidowy, powidła i syrop klonowy;
- Dodaj do masy czosnek, jałowiec i rozmaryn;
- Wymieszaj marynatę i dopraw solą i pieprzem.
W takim sosie zanurz kawałki karkówki i zostaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Mięso piecz na grillu z obu stron.
Jogurtowa marynata do karkówki z grilla jest też w sam raz do jagnięciny. Zobaczcie sami
Marynata do karkówki (i nie tylko) może być też na bazie jogurtu. Poniżej jest lista potrzebnych składników:
- gęsty jogurt - pół litra,
- ocet winny - 4 łyżki,
- czosnek - 5 ząbków,
- gorczyca - łyżka,
- chili (w proszku) - łyżeczka,
- sól - tyle samo, ile chili,
- imbir (świeży) - kawałek o długości 2 cm,
- skórka z limonki.
Przygotowanie jogurtowej marynaty jest bardzo proste:
- Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
- Limonkę dobrze umyj i zetrzyj skórkę (zieloną część) na tarce;
- W moździerzu utrzyj gorczycę i sól;
- W misce wymieszaj jogurt, czosnek, imbir, skórkę limonki, gorczycę, sól i ocet;
- Całość dopraw papryczką chili i wymieszaj.
Zamocz mięso w marynacie i odstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Piecz karkówkę na grillu z obu stron.
Smacznego!