Marynata do karkówki na grilla - dwa pyszne przepisy na dodatek do mięs według Ewy Wachowicz

Sezon letni w pełni, więc pora przypomnieć przepisy na marynaty do karkówki na grilla. Receptury Ewy Wachowicz sprawią, że mięso będzie wyjątkowo smaczne, a rodzinna impreza udana. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Ewa Wachowicz podzieliła się recepturami na marynaty do karkówki z grilla w dwóch odcinkach programu "Ewa Gotuje" - 133. oraz 331. Oba przepisy można też znaleźć na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz - tutaj i tutaj.

Pierwsza marynata do karkówki z grilla jest musztardowa. Posmakuje miłośnikom słodyczy

Do przygotowania marynaty musztardowej potrzebne są następujące produkty:

  • musztarda (najlepiej francuska) - 7 łyżek,
  • czosnek - 6 ząbków,
  • olej arachidowy - 3 łyżki,
  • powidła - tyle samo, ile oleju,
  • syrop klonowy - 3 łyżeczki,
  • jałowiec - 5 ziaren,
  • rozmaryn (świeży) - gałązka,
  • sól i pieprz do smaku.

Przyrządzenie tej marynaty nie powinno nastręczyć problemów:

  1. Czosnek pokrój drobno, a ziarna jałowca rozgnieć;
  2. Wymieszaj musztardę, olej arachidowy, powidła i syrop klonowy;
  3. Dodaj do masy czosnek, jałowiec i rozmaryn;
  4. Wymieszaj marynatę i dopraw solą i pieprzem.

W takim sosie zanurz kawałki karkówki i zostaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Mięso piecz na grillu z obu stron.

Jogurtowa marynata do karkówki z grilla jest też w sam raz do jagnięciny. Zobaczcie sami

Marynata do karkówki (i nie tylko) może być też na bazie jogurtu. Poniżej jest lista potrzebnych składników:

  • gęsty jogurt - pół litra,
  • ocet winny - 4 łyżki,
  • czosnek - 5 ząbków,
  • gorczyca - łyżka,
  • chili (w proszku) - łyżeczka,
  • sól - tyle samo, ile chili,
  • imbir (świeży) - kawałek o długości 2 cm,
  • skórka z limonki.

Przygotowanie jogurtowej marynaty jest bardzo proste:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
  2. Limonkę dobrze umyj i zetrzyj skórkę (zieloną część) na tarce;
  3. W moździerzu utrzyj gorczycę i sól;
  4. W misce wymieszaj jogurt, czosnek, imbir, skórkę limonki, gorczycę, sól i ocet;
  5. Całość dopraw papryczką chili i wymieszaj.

Zamocz mięso w marynacie i odstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Piecz karkówkę na grillu z obu stron.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA