Ogórki kiszone to prawdziwy polski rarytas, którym zajada się wielu smakoszy. Te popularne przetwory nie zawsze wychodzą jednak tak, jak byśmy sobie tego życzyli. Jak układać ogórki do kiszenia?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ogórki, które chcemy ukisić, musimy dokładnie umyć pod wodą. Myjemy również koper i chrzan. Korzeń chrzanu kroimy na drobne kawałki. Ząbki czosnku możemy obrać, ale nie musimy.
Słoiki należy sparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego z nich powinny znaleźć się: koper, ząbki czosnku, kawałki chrzanu oraz liść chrzanu.
Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak układać ogórki do kiszenia? Należy robić to pionowo, jaśniejszą stroną ku górze. Najlepiej włożyć ich do środka jak najwięcej, muszą być upchane bardzo ciasno tak, by wypełniły całą przestrzeń słoika.
Aby przygotować zalewę, należy zagotować dwa litry wrzątku z czterema łyżkami soli kamiennej. Gdy sól się rozpuści, przelewamy zalewę do słoików. Każdym z nich należy lekko potrząsnąć tak, by pozbyć się wszystkich bąbelków powietrza. Słoiki trzeba mocno zakręcić i odstawić do pomieszczenia o temperaturze 20 stopni Celsjusza na trzy dni. Później możemy wynieść je do piwnicy lub spiżarni.
Kiszonki są bardzo zdrowe, jednak niektórym osobom mogą poważnie zaszkodzić. Jedzenia kiszonek powinny unikać osoby, które cierpią na następujące schorzenia: