Jak układać ogórki do kiszenia? Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące

Jak układać ogórki do kiszenia? Okazuje się, że jeśli chcemy, by były twarde i dobrze smakowały, powinniśmy stosować się do pewnej zasady. Jakiej? Odpowiadamy.

Ogórki kiszone to prawdziwy polski rarytas, którym zajada się wielu smakoszy. Te popularne przetwory nie zawsze wychodzą jednak tak, jak byśmy sobie tego życzyli. Jak układać ogórki do kiszenia?

Jak układać ogórki do kiszenia? Ten trik sprawi, że będą smakować idealnie

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych,
  • 2 główki czosnku,
  • pęczek kopru z baldachami,
  • kawałek korzenia chrzanu oraz liście,
  • 2 litry wrzątku,
  • 4 łyżki soli kamiennej,
  • opcjonalnie przyprawy: liście chrzanu, zielone liście dębu, liście czarnej porzeczki, wiśni lub winorośli.

Sposób przygotowania:

Ogórki, które chcemy ukisić, musimy dokładnie umyć pod wodą. Myjemy również koper i chrzan. Korzeń chrzanu kroimy na drobne kawałki. Ząbki czosnku możemy obrać, ale nie musimy.

Sałatka z bobemBób - przepis na pożywny obiad, kiedy w upał nie chce ci się gotować. Ta sałatka to mistrzostwo

Słoiki należy sparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego z nich powinny znaleźć się: koper, ząbki czosnku, kawałki chrzanu oraz liść chrzanu.

Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak układać ogórki do kiszenia? Należy robić to pionowo, jaśniejszą stroną ku górze. Najlepiej włożyć ich do środka jak najwięcej, muszą być upchane bardzo ciasno tak, by wypełniły całą przestrzeń słoika.

Aby przygotować zalewę, należy zagotować dwa litry wrzątku z czterema łyżkami soli kamiennej. Gdy sól się rozpuści, przelewamy zalewę do słoików. Każdym z nich należy lekko potrząsnąć tak, by pozbyć się wszystkich bąbelków powietrza. Słoiki trzeba mocno zakręcić i odstawić do pomieszczenia o temperaturze 20 stopni Celsjusza na trzy dni. Później możemy wynieść je do piwnicy lub spiżarni.

Ogórki kiszone (zdjęcie ilustracyjne)Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? Nie popełniaj już tych błędów

Ogórki kiszone - dla kogo mogą być niebezpieczne?

Kiszonki są bardzo zdrowe, jednak niektórym osobom mogą poważnie zaszkodzić. Jedzenia kiszonek powinny unikać osoby, które cierpią na następujące schorzenia:

  • mają nadciśnienie tętnicze,
  • chorują na wrzody żołądka,
  • nie tolerują histaminy,
  • chorują na zakrzepicę,
  • cierpią na nadżerki przełyku.
Więcej o: