Ogórki kiszone to wspaniały przysmak. Nie wszystkim wychodzą one jednak tak, jak by tego chcieli. Z czasem niektóre ogórki stają się miękkie, gorzkie i brzydko pachną. Jak tego uniknąć? Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? Sprawdzamy.
Możemy podejrzewać, że przyczyną nieudanych kiszonek, może być wykorzystanie do kiszenia warzyw złej odmiany. Doskonale do kiszenia sprawdzą się ogórki z odmiany Śremski, Śremianin, Octopus lub Julina. Warto też zwrócić uwagę na to, czy ogórki nie są przeazotowane, ponieważ wtedy nie ukiszą się, ale zgniją. Jak je rozpoznać? Po gąbczastej strukturze i ciemnozielonej skórce.
Zbyt długi proces oczekiwania ogórków na kiszenie również wpływa na to, że te nie zechcą się ukisić. Nie warto zwlekać, gdyż tuż po zerwaniu w warzywach tych rozpoczynają się procesy gnilne.
Aby ogórki dobrze się ukisiły, potrzebują odpowiedniej temperatury. Przygotowane słoiki powinny pozostać przez pierwsze trzy dni w temperaturze 23 stopni. Dopiero później możemy wynieść je do piwnicy. Warto wiedzieć, że zbyt wysoka temperatura doprowadziłaby do szybkiego rozwoju bakterii, a taka fermentacja nie jest tutaj wskazana.
Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przed kiszeniem ogórki należy wymoczyć, a do kiszenia używać twardej wody, która nie musi być wcześniej przygotowana.
Choć wiele osób powinno spożywać kiszonki, to są i takie, którym może to zaszkodzić. Unikanie kiszonek jest szczególnie ważne przy niektórych schorzeniach. Jedzenia kiszonek powinny zatem unikać osoby, które: