Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? Przyczyn może być kilka. Nie popełniaj już tych błędów

Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Kiszone ogórki to niezwykle smaczne i bardzo zdrowe przetwory, które są niezwykle popularne w Polsce. Bardzo często przygotowujemy je latem, by móc cieszyć się ich smakiem i wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi przez cały rok.

Ogórki kiszone to wspaniały przysmak. Nie wszystkim wychodzą one jednak tak, jak by tego chcieli. Z czasem niektóre ogórki stają się miękkie, gorzkie i brzydko pachną. Jak tego uniknąć? Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? Sprawdzamy.

Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? Nie popełniaj już tych błędów

Możemy podejrzewać, że przyczyną nieudanych kiszonek, może być wykorzystanie do kiszenia warzyw złej odmiany.  Doskonale do kiszenia sprawdzą się ogórki z odmiany Śremski, Śremianin, Octopus lub Julina. Warto też zwrócić uwagę na to, czy ogórki nie są przeazotowane, ponieważ wtedy nie ukiszą się, ale zgniją. Jak je rozpoznać? Po gąbczastej strukturze i ciemnozielonej skórce.

Zbyt długi proces oczekiwania ogórków na kiszenie również wpływa na to, że te nie zechcą się ukisić.  Nie warto zwlekać, gdyż tuż po zerwaniu w warzywach tych rozpoczynają się procesy gnilne.

Zupa gulaszowa (zdjęcie ilustracyjne)Zupa gulaszowa - przepis na pyszny obiad. Sycąca zupa dla całej rodziny

Aby ogórki dobrze się ukisiły, potrzebują odpowiedniej temperatury. Przygotowane słoiki powinny pozostać przez pierwsze trzy dni w temperaturze 23 stopni. Dopiero później możemy wynieść je do piwnicy. Warto wiedzieć, że zbyt wysoka temperatura doprowadziłaby do szybkiego rozwoju bakterii, a taka fermentacja nie jest tutaj wskazana.

Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przed kiszeniem ogórki należy wymoczyć, a do kiszenia używać twardej wody, która nie musi być wcześniej przygotowana.

carbonaraPrzepis na carbonarę włoska uczta w czterech ścianach

Ogórki kiszone - bomba witaminowa. Ale nie dla każdego

Choć wiele osób powinno spożywać kiszonki, to są i takie, którym może to zaszkodzić. Unikanie kiszonek jest szczególnie ważne przy niektórych schorzeniach. Jedzenia kiszonek powinny zatem unikać osoby, które:

  • mają nadciśnienie tętnicze,
  • chorują na wrzody żołądka,
  • nie tolerują histaminy,
  • chorują na zakrzepicę,
  • cierpią na nadżerki przełyku.
Więcej o: