Mizeria z octem i cytryną - koleżanka z redakcji zdradziła przepis swojej babci. "Nigdy nie jadłam lepszej"

Mizeria to najlepszy dodatek do obiadu. I chociaż co dom, to inny sposób przygotowania, ostatnio nasza koleżanka podzieliła się przepisem na mizerię, którą robi jej babcia. Dodatek octu i soku z cytryny w pierwszej chwili brzmi jak kiepski pomysł, ale gwarantujemy, że to poezja smaku. Zajrzyj niżej i sprawdź, jak ją zrobić.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Mizeria w każdym domu smakuje nieco inaczej, ale praktycznie zawsze znajdziemy tam ogórki i śmietanę. Dziś jednak chcemy się podzielić przepisem, który zrobił furorę w redakcji, chociaż na początku nikt nie wiedział, co ma o tym myśleć. Bo jak to, mizeria z octem i cytryna? Jednak wystarczyło spróbować, by przekonać się, jakie to pyszne. Zapraszamy do przepisu.

Mizeria - przepis, który może zaskoczyć

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych ogórków
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu
  • posiekany koperek

Sposób wykonania:

  1. Ogórki obierz i cienko poszatkuj lub zetrzyj na tarce. Przełóż do miski i lekko je osól. Pozostaw na jakiś czas, by puściły wodę. 
  2. Po upływie ok. 20 minut odciśnij ogórki z wody, dodaj ocet, sok z cytryny i szczyptę cukru, a także posiekany koperek. Całość wymieszaj. 
  3. Do ogórków dodaj śmietanę i dopraw pieprzem. Ponownie wymieszaj. Mizeria jest gotowa.

Taka mizeria smakuje naprawdę wyjątkowo i polecam wszystkim spróbować tej wersji. Z całą pewnością zasmakuje każdemu, kto lubi wyraziste smaki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA