Zupa krem z cukinii - przepis na obiad na upalne dni. Ewa Wachowicz dodaje do niej sekretny składnik

Zupa krem z cukinii to przepis idealny na upalne dni - danie jest lekkie, zdrowe i nie wymaga spędzenia całego dnia w kuchni. Jeżeli mamy gotowy bulion, przygotujemy ją w dosłownie kilka chwil. Ewa Wachowicz podzieliła się swoją autorską recepturą inspirowaną kuchnią śródziemnomorską. Jeden składnik może wydać się na początku dość nietypowy, jednak wznosi smak na zupełnie nowy poziom.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Latem, gdy jest zbyt gorąco na sycące potrawy i długie gotowanie, z odsieczą przychodzi zupa krem z cukinii. Przepis prezentowany przez Ewę Wachowicz w 163 odcinku programu "Ewa Gotuje" jest inspirowany kuchnią włoską, jednak może zaskoczyć dodatkiem imbiru. Ten nietypowy składnik przełamie jednak słodki smak cukinii i doda jej nieco ostrości. 

Zupa krem z cukinii. Przepis Ewy Wachowicz

Przygotowanie kremu nie trwa długo, o ile mamy wcześniej ugotowany bulion. Jeżeli jednak musimy zacząć od wywaru, warto sprawdzić nasz tekst: Trzy przepisy na idealny rosół. Przyda się m.in. piekarnik. Aby przyrządzić krem z cukinii, potrzebujemy:

  • 6 cukinii
  • ziemniak
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • bulion warzywny
  • świeża bazylia
  • sól
  • biały pieprz
  • pół łyżeczki - imbiru
  • parmezan
  • oliwa do dekoracji
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Zupa krem z cukinii. Sposób przygotowania

Przygotowujemy warzywa: ziemniaka i cebulę obieramy, a następnie kroimy jarzyny na dość grubą kostkę.

W garnku rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy chwilę ziemniaka, a następnie dodajemy cebulę i cukinię i smażymy jeszcze przez chwilę.

Wlewamy bulion do garnka w taki sposób, aby wywar przykrył warzywa. Całość zagotowujemy. Gdy warzywa będą już miękkie, przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem.

Zupę zdejmujemy z ognia. Dodajemy do środka listki bazylii i przyprawiamy solą, pieprzem i imbirem, a następnie ponownie miksujemy.

Gotowy krem z cukinii rozlewamy do głębokich talerzy i dekorujemy ją parmezanem i listkami bazylii. Całość skrapiamy jeszcze oliwą. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.