Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Latem, gdy jest zbyt gorąco na sycące potrawy i długie gotowanie, z odsieczą przychodzi zupa krem z cukinii. Przepis prezentowany przez Ewę Wachowicz w 163 odcinku programu "Ewa Gotuje" jest inspirowany kuchnią włoską, jednak może zaskoczyć dodatkiem imbiru. Ten nietypowy składnik przełamie jednak słodki smak cukinii i doda jej nieco ostrości.
Przygotowanie kremu nie trwa długo, o ile mamy wcześniej ugotowany bulion. Jeżeli jednak musimy zacząć od wywaru, warto sprawdzić nasz tekst: Trzy przepisy na idealny rosół. Przyda się m.in. piekarnik. Aby przyrządzić krem z cukinii, potrzebujemy:
Przygotowujemy warzywa: ziemniaka i cebulę obieramy, a następnie kroimy jarzyny na dość grubą kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy chwilę ziemniaka, a następnie dodajemy cebulę i cukinię i smażymy jeszcze przez chwilę.
Wlewamy bulion do garnka w taki sposób, aby wywar przykrył warzywa. Całość zagotowujemy. Gdy warzywa będą już miękkie, przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem.
Zupę zdejmujemy z ognia. Dodajemy do środka listki bazylii i przyprawiamy solą, pieprzem i imbirem, a następnie ponownie miksujemy.
Gotowy krem z cukinii rozlewamy do głębokich talerzy i dekorujemy ją parmezanem i listkami bazylii. Całość skrapiamy jeszcze oliwą. Smacznego!