Kiszone pomidory to klasyk za naszą wschodnią granicą. Z łatwością przygotujesz go w domu

Lato to pora robienia przetworów na zimę, a jednym z nich są kiszonki. Za naszą wschodnią granicą popularnym przetworem są kiszone pomidory. Zobaczcie jak łatwo je zrobić samemu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Kiszone pomidory pochodzą ze wschodu. Są popularne w Ukrainie, na Białorusi i w Rosji. Kiszenie pozwala się cieszyć ich smakiem podczas jesieni i zimy. Zobaczcie, jak prosto przygotować ten pyszny i zdrowy przetwór.

Wszystkie składniki na kiszone pomidory możesz mieć już w domu. Zobacz, czego potrzebujesz

Pomidory kisi się bardzo podobnie jak ogórki. Potrzebne składniki też niewiele się różnią:

  • pomidory - kilogram,
  • chrzan (korzeń) - nieduży kawałek,
  • czosnek - jeden - dwa ząbki na słoik,
  • koper (baldachy z nasionami) - jeden - dwa na słoik,
  • liście wiśni, porzeczki, dębu lub winorośli - po kilka na słoik,
  • woda,
  • sól - łyżka na litr wody.

Opcjonalnie można dodać do kiszenia pomidorów inne zioła np. liście laurowe, gorczycę, tymianek, chili, kminek, ziele angielskie, estragon czy szałwię. Co kto lubi.

Przepis na kiszone pomidory jest banalnie prosty. Zobaczcie sami

  1. Do czystych (najlepiej wyparzonych) słoików włóż pomidory oraz chrzan, czosnek, koper i zioła;
  2. Zagotuj wodę z solą (proporcje to łyżka soli na litr wody);
  3. Odstaw płyn na kilka minut do ostygnięcia;
  4. Zalej pomidory solanką, tak aby zakrywała warzywa;
  5. Zakręć dobrze słoiki i odstaw w ciepłe miejsce (ale ciemne) na około tydzień;
  6. Jak ustanie fermentacja można już spróbować kiszonych pomidorów lub wynieść je do piwnicy bądź spiżarni.

Gotowe pomidory kiszone można wykorzystać do wielu potraw -  zup, sałatek, serów, mięs (również z grilla), a nawet do kanapek. Do wyboru do koloru. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.