Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Szarlotka z połówkami jabłek, dla wszystkich zakochanych w jedzeniu
Prostym i niezajmującym wiele czasu przepisem na szarlotkę z bezą podzieliła się Ewa Wachowicz w 315. odcinku programu "Ewa Gotuje". Recepturę możecie znaleźć również na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz.
Składniki na szarlotkę z bezą są proste. Na pewno masz je w kuchni
Do upieczenia ciasta potrzebujesz:
Na kruchy spód:
- mąki - 3 szklanek,
- masła - kostki,
- cukru - pół szklanki,
- żółtek - 4 sztuk,
- proszku do pieczenia - 2 łyżeczek,
- cukru waniliowego - łyżki.
Na masę jabłkową:
- jabłek - półtora kilograma,
- cynamonu - łyżeczka,
- skórka z pomarańczy (tarta).
Na bezę:
- białka jaj - 4 sztuki,
- cukru pudru - 130 gramów,
- sól - odrobina do ubicia piany.
Przygotowanie szarlotki z bezą jest proste. Jest tylko nieco pracochłonne
Najpierw zrób kruchy spód:
- Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy;
- Do suchych składników dodaj masło (zimne) i cztery żółtka;
- Wyrób ręcznie ciasto. Uformuj rulon, odkrój jedną trzecią i zamróź;
- Resztę ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód formy (najpierw posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą);
- Kruchy spód piecz w temperaturze 180 st. C przez kwadrans.
Masa jabłkowa:
- Jabłka umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry;
- Włóż owoce do garnka, dodaj cynamon i duś przez 10 minut.
Beza:
- Białka jaj ubij z odrobiną soli na sztywną pianę;
- Nie przerywając ubijania powoli dodawaj cukier;
- Skończ, gdy uzyskasz gęstą i lśniącą masę.
Przygotowanie całej szarlotki z bezą:
- Podpieczony spód posyp bułką tartą i nałóż masę jabłkową;
- Na owoce wyłóż pianę białkową;
- Wierzch ciasta posyp startym ciastem (tym zamrożonym);
- Szarlotkę z bezą piecz w temperaturze 180 st. C przez około godzinę.
- Gotowe ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!