Szarlotka z bezą to iście wakacyjny duet. Przepis Ewy Wachowicz na ciasto z jabłkami i lekką pianką

Szarlotka z bezą to ciasto jabłkowe i pianka z białek w jednym. Brzmi pysznie, prawda? Tak też jest - to naprawdę smaczny wypiek, idealny na lato. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Szarlotka z połówkami jabłek, dla wszystkich zakochanych w jedzeniu

Prostym i niezajmującym wiele czasu przepisem na szarlotkę z bezą podzieliła się Ewa Wachowicz w 315. odcinku programu "Ewa Gotuje". Recepturę możecie znaleźć również na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz

Składniki na szarlotkę z bezą są proste. Na pewno masz je w kuchni

Do upieczenia ciasta potrzebujesz:

Na kruchy spód:

  • mąki - 3 szklanek,
  • masła - kostki,
  • cukru - pół szklanki,
  • żółtek - 4 sztuk,
  • proszku do pieczenia - 2 łyżeczek,
  • cukru waniliowego - łyżki.

Na masę jabłkową:

  • jabłek - półtora kilograma,
  • cynamonu - łyżeczka, 
  • skórka z pomarańczy (tarta).

Na bezę:

  • białka jaj - 4 sztuki,
  • cukru pudru - 130 gramów,
  • sól - odrobina do ubicia piany.

Przygotowanie szarlotki z bezą jest proste. Jest tylko nieco pracochłonne

Najpierw zrób kruchy spód:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy;
  2. Do suchych składników dodaj masło (zimne) i cztery żółtka;
  3. Wyrób ręcznie ciasto. Uformuj rulon, odkrój jedną trzecią i zamróź;
  4. Resztę ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód formy (najpierw posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą);
  5. Kruchy spód piecz w temperaturze 180 st. C przez kwadrans.

Masa jabłkowa:

  1. Jabłka umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry;
  2. Włóż owoce do garnka, dodaj cynamon i duś przez 10 minut.

Beza:

  1. Białka jaj ubij z odrobiną soli na sztywną pianę;
  2. Nie przerywając ubijania powoli dodawaj cukier;
  3. Skończ, gdy uzyskasz gęstą i lśniącą masę.

Przygotowanie całej szarlotki z bezą:

  1. Podpieczony spód posyp bułką tartą i nałóż masę jabłkową;
  2. Na owoce wyłóż pianę białkową;
  3. Wierzch ciasta posyp startym ciastem (tym zamrożonym);
  4. Szarlotkę z bezą piecz w temperaturze 180 st. C przez około godzinę.
  5. Gotowe ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej o: